Speculatie beïnvloedt voedselprijs niet

Pensioen- en andere indexfondsen kunnen niet worden aangekeken op de gestegen voedselprijzen. Vaak is aangenomen dat de prijsstijging van agrarische grondstoffen in de afgelopen tien jaar te wijten is aan de toegenomen kapitaalinstroom door indexspeculatie in dezelfde periode. Voor deze aanname is echter vrijwel geen wetenschapelijke onderbouwing te vinden.

Dit is de belangrijkste conclusie uit een onderzoek naar de relatie tussen voedselprijzen en speculatie op agrarische termijnmarkten, van het Landbouw Economisch Istituut (LEI). Dat heeft het onderwerp samen met gespecialiseerd onderzoeksbureau Profundo vanuit meerdere invalshoeken bekeken. Het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) verstrekte de opdracht daartoe.

De onderzoekers vonden in de literatuur geen verband tussen financiële speculatie door indexfondsen en structureel hogere prijzen. Ook de ondervraagde pensioenfondsen en vermogensbeheerders ontkennen een verband tussen de hoge voedselprijzen en de speculatie op termijnmarkten. Dit baseren ze alleen al op het feit dat er geen directe relatie is tussen de termijnmarkt en de fysieke markt. Er vindt geen fysieke levering van grondstoffen plaats op basis van de termijncontracten die door beleggers worden afgesloten. De prijs komt daarom uiteindelijk tot stand door vraag en aanbod op de fysieke markt, zo luidt de redenering. 

Andere factoren spelen volgens de vermogensbeheerders een grotere rol bij de prijsstijgingen. Bijvoorbeeld de stijgende vraag naar agrarische grondstoffen vanwege het toenemend gebruik van biobrandstoffen. Verder zijn van invloed de bevolkingsgroei in opkomende markten, de toenemende droogte, exportbeperkingen en de hoge olieprijzen.

Lees ook

Meest gelezen

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    4° / -1°
    50 %
  • Zaterdag
    3° / -1°
    25 %
  • Zondag
    10° / 0°
    100 %
Meer weer