Het ruikt heerlijk in Brabant

 


AUTEUR ERIK VAN DER HIJDENWaarom deze titel? Ik kom zelf uit Brabant, waar de laatste tijd veel wordt gesproken over de veehouderij. Zo ook vrij recent een artikel met als titel "Brabant stinkt steeds erger", met onder andere de volgende tekst:


Dat het in Brabant af en toen een beetje stinkt weet iedereen, maar het wordt steeds erger. Vandaag werd bekend dat in ongeveer een derde van de Brabantse gemeenten het aantal mensen dat last heeft van de stank van veebedrijven nog steeds toeneemt.


Mijn eerste gedacht na het lezen van artikel was: dat kan niet! Ik woon er en merk daar niets van. Integendeel. Wat mij betreft ruikt het prima in Brabant. Een paar dagen na het lezen besprak ik dit nieuws ook met een varkenshouder. Ook hij had het gevoel dat er iets niet klopte. Dit zette mij aan tot het uitzoeken van de werkelijke feiten achter dit artikel. Na diverse telefoontjes en een zoektocht op internet bleek uiteindelijk dat dit artikel complete ONZIN is. Ik zal uitleggen waarom.


De provincie Brabant heeft de afgelopen jaren gemonitord wat de milieubelasting is van de veehouderij. Vrij recent heeft de provincie de cijfers weer naar buiten gebracht. Onder andere wordt gesteld dat er in 20 gemeenten meer geurhinder zou zijn ten opzichte van het jaar 2005. Deze ‘gerealiseerde geurhinder’ in Brabant is niet gebaseerd op klachten, maar op berekeningen.


Deze berekeningen deugen echter niet. Voorbeeld: Als de buren van een varkenshouderij op basis van normen en berekeningen maximaal 20 mogen ruiken (2007) en het bedrijf realiseert dit ook op basis van berekeningen, is er niets aan de hand. Maar als de gemeente nu de maximale norm op 10 stelt (jaar 2010) ontstaat er wel een probleem. Op basis daarvan overschrijdt het bedrijf de norm dus met 10, terwijl er in de praktijk niks veranderd is. Het is onzin te stellen dat het dan dus meer zou stinken in Brabant.


Helaas is het dus zo dat diverse gemeente de geurnormen fors omlaag hebben bijgesteld. Er worden dus appels met peren vergeleken. Hier komt nog bij dat er elk jaar minder varkens in Brabant aanwezig zijn, er elk jaar minder locaties met varkens in Brabant zijn, het percentage bedrijven met een luchtwasser elk jaar extreem snel toeneemt en het percentage varkens in emissie arme stallen elk jaar extreem groeit..


Dit zijn allemaal feiten die de uitstoot gunstig beïnvloeden. Het is natuurlijk wel zo dat er meer varkens op één plek zitten. Ik wil met dit schrijven maar aangeven dat niet alles is te vangen in normen. En dat er veel berichtgeving naar buiten komt die niet klopt. Als die dan ook nog eens van de provincie Brabant komt, vind ik dat echt jammer en het verrast mij ook. Mij bekruipt dan het gevoel dat er papier vuil wordt gemaakt met tunnelvisie.


Ik hoop dat onze belangbehartigers dit soort informatie middels feiten weten te weerleggen. Ik woon trouwens in Oirschot, een van de 20 gemeentes waar het meer "stinkt". Ook hier zijn de normen omlaag bijgesteld. Ik blijf bij het feit dat het in Brabant lekker ruikt.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer