Verbod megastallen heeft averechts effect

Het vaststellen van een maximale oppervlakte of maximum aantal dieren werkt volgens LTO Nederland averechts. Agrarische ondernemers zouden door dergelijke maatregelen niet kunnen investeren, waardoor modernisering wordt geremd. Eisen stellen aan de kwaliteit van stallen is volgens LTO Nederland de oplossing.

Een grote meerderheid van agrarische ondernemers heeft volgens LTO Nederland sowieso niet de ambitie om groter te groeien dan een familiebedrijf. Ze zien megastallen juist als een bedreiging, omdat het een groot beslag legt op de beschikbare ruimte en het de grondprijzen negatief beïnvloedt.

Een passend bedrijf is volgens LTO Nederland een bedrijf waar gemiddeld vier tot vijf personen een goed inkomen mee kunnen verdienen. Ondernemers moeten genoeg verdienen om ook te kunnen investeren in bijvoorbeeld duurzaamheid en dierenwelzijn.

Wel geeft LTO Nederland aan dat er steeds per locatie gekeken moet worden naar wat passend is. De provincie en de gemeente beslissen hierover. Daarbij is het volgens LTO Nederland van belang dat het agrarische bedrijf toegevoegde waarde heeft. Dat kan economisch zijn, door bijvoorbeeld werkgelegenheid, maar ook landschappelijke waarde of waarde op het gebied van natuurbeheer.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    18° / 8°
    20 %
  • Dinsdag
    18° / 10°
    20 %
  • Woensdag
    18° / 8°
    10 %
Meer weer