Nieuwe PRRS-stammen vormen bedreiging

Er zijn nieuwe PRRS-stammen opgedoken, die meer problemen geven. Het gaat om PRRS-stamen uit de VS, Azië en Europa. In Europa gaat het om het Lena-type die in Wit Rusland huishoudt. Lena is besmettelijker, geeft meer en ernstigere ziekteverschijnselen en ook scheiden varkens meer virus uit. Deze agressievere stammen vormen een bedreiging voor de Nederlandse varkenshouderij.

Waakzaam
Het PRRS-virus is in alle varkensgebieden in ons land en ook in de rest van de wereld aanwezig. Varkens lopen daardoor voortdurend de kans besmet te raken met PRRS. Het is volgens Han Smits van Merial niet de vraag óf een van deze stammen Europa binnenkomt, maar wanneer.
Het diertransport binnen Europa en van buiten Europa zijn daarvoor grote bedreigingen. Goede vrachtwagens en zeer goed reinigen en desinfecteren zijn een must. Evenals continue monitoren van varkens en bedrijven in Europa, vooral langs de grenzen. Volgens Smits moet de sector er alles aan doen om het risico te minimaliseren en een eventule introductie zo snel mogelijk vast te stellen om verspreiding tegen te gaan.

Veranderlijk
Een lastig punt is dat het PRRS-virus voortdurend verandert, het virus is daardoor lastig te bestrijden. Het optimaliseren van de diagnostische testen is volgens Smits eveneens van groot belang, want het is niet zeker dat de huidige testen deze nieuwe stammen goed kunnen waarnemen. Sommige stammen hebben veel grotere gevolgen als andere stammen en de weerstand tegen een specifieke stam kan verschillen van bedrijf tot bedrijf.

Beheersen
Internationaal wordt er ook aan beheers- en vrijwaringsprogramma’s gewerkt. Op individuele bedrijven heeft het alleen succes als ze perfect geïsoleerd liggen en een optimale biosecurity hebben. Het virus kan meer dan negen kilometer door de lucht overbruggen. Daarbij is het zeker dat je niet kunt volstaan met alleen een PRRS-vaccinatie. Manon Houben, dierenarts bij PorQ: “Vaccinatie biedt een goede bescherming, maar het is niet afdoende om het risico van verspreiding te voorkomen.”

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    25° / 13°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
  • Vrijdag
    17° / 12°
    40 %
Meer weer