Innovatiefonds beloont papierdoseerder

Foto: ForFarmers Hendrix

Het Innovatiefonds Farmers for Farmers heeft de automatische papierdoseerder van Erik Stegink uit Bathmen verkozen als ‘baanbrekende innovatie’. Stegink ontvangt €5.000.

Stegink testte de papierdoseerder al met rollen papier die boven het hok hangen. Deze rollen wil hij verder ontwikkelen, zodat ze automatisch het papier doseren. Stegink test het nu ook bij zeugen, waar het wellicht een functie kan hebben als nest- en wroetmateriaal. “Ik ga in Sterksel graag met de automatische papierdoseerder aan de slag”, was reactie van jurylid Daan Somers, bedrijfsleider op VIC Sterksel . “Staartbijten voorkomen lukt nog niemand en papier is een goed hulpmiddel, dus deze automatisering is wel een prijs waard.”

Daarnaast ontvangt een innovatie voor het effectief reinigen van biggenbakjes een aanmoedigingsprijs van € 1.000. Deze eenvoudige uitvinding van Alfred Vlagsma, medewerker op een zeugenhouderij in het Zeeuwse Baarland, is een emmer gemonteerd op een spuitlans. “Simpel maar effectief en voor een brede doelgroep toepasbaar”, oordeelt de jury. “Het idee kan verder praktijkrijp gemaakt worden door bijvoorbeeld een doorzichtige emmer te gebruiken.” Vlagsma beaamt het idee van de jury. “Een geschikte doorzichtige emmer heb ik echter nog niet gevonden.” De bakjesreiniger gebruikt hij dagelijks. Op deze manier reinigt hij in tien minuten alle biggenvoerbakje
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Partners

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer