Wat een geweldig zomer beleven we dit jaar toch. Volop zon en tropische temperaturen. De terrassen zitten vol en iedereen geniet van zijn of haar welverdiende vakantie. En het kwik stijgt dit jaar dusdanig extreem dat geadviseerd wordt om je vooral niet druk te maken. Dat is voor de burgers volstrekt normaal, maar hoe anders is het met dergelijke weersomstandigheden in de agrarische sector.
De bedrijven met gewassen maken flink wat extra uren met het verzetten van haspels om te voorkomen dat de gewassen verdrogen. Hierbij wordt vaak extra vakantiehulp ingeschakeld omdat dit naast het reguliere werk moet gebeuren. Het komt er dus extra bij en ook nog onder tropische omstandigheden terwijl heel Nederland juist rustiger aan moet doen.
Voor bedrijven met vee is onder dit soort omstandigheden de uitdaging om de balans te vinden tussen productie en de belasting van de dieren. Wijzelf eten met temperaturen van 30 plus ook wat minder ondanks het feit dat we misschien wel juist meer verbruiken met dergelijke dagen. Meer drinken en het werk verzetten naar de minder warme periodes van de dag is dan het devies. Maar hoe maak ik dat de dieren duidelijk. Hoe voorkom je dat er sprake is van hittestress bij de dieren?
De ervaring leert dat de dieren dat zelf ook haarfijn aanvoelen. En samen met de wetenschap dat de dieren bij warmte meer last hebben van teveel dan van te weinig voer dus ook onder andere hun rantsoen maar wat beperken. Hiermee wordt samen met allerlei andere klimaat en management maatregelen de hittestress bij de dieren voorkomen.
Zelf vind ik die extreme temperaturen allesbehalve plezierig. Naast de genoemde extra werkzaamheden hanteren wij dan vaak een tropenrooster waarbij we een paar uur vroeger beginnen en soms s’’avonds laat, bij koelere omstandigheden, nog werkzaamheden uitvoeren. Dat betekent feitelijk dat we gewoon langere dagen maken want overdag werk je vaak, desnoods op kantoor, toch gewoon door. Kortom veel langere dagen onder extreme omstandigheden. Dus volstrekt tegen het landelijke code geel advies in!
Maar het vervelendste aan deze weersomstandigheden vinden volgens mij alle veehouders de stress en onmacht van het effect van dergelijk weer op de dieren. Elke dag is het weer spannend hoe en op welke wijze het warme weer een impact heeft op onze dieren. Iedere veehouder weet dat daarbij naast temperatuur de luchtvochtigheid een grote rol speelt. Omdat onze dieren niet of nauwelijks kunnen zweten zullen zij op een ander manier hun warmte kwijt moeten. En als de luchtvochtigheid dan na enkele broeierige dagen,net voor het onweer, fors oploopt loop je als veehouder met lood in de schoenen door de afdelingen met de zwaarste en/of kwetsbaarste dieren.
Dan heb ik het nog niet over de zorg over blikseminslag, stroomuitval of andere calamiteiten die dan bij elkaar komen. Je denkt wel drie keer na voor je van huis gaat. Ik merk dat veel burgers en zelfs erfbetreders die een paar weken van hun welverdiende vakantie hebben genoten dit niet of nauwelijks realiseren. Net voor die vakantie zijn er nog wel wat mailings rondgestuurd hoe de hitte stress bij de dieren moet worden voorkomen, maar voor stress bij de veehouders en hun medewerkers is nauwelijks aandacht. Voor een veehouder hoort het er natuurlijk allemaal bij maar voor mij persoonlijk mag deze zomer wel 5 graden minder.
Een prettige vakantie gewenst.
Wyno Zwanenburg