'VION fraudeert met vlees'

VION fraudeert met duurzaam vlees, dat verklaren werknemers van het bedrijf donderdagavond in Zembla. VION is de belangrijkste leverancier van ‘Beter Leven vlees’. Dat vlees moet voldoen aan diervriendelijkheidseisen van de Dierenbescherming. Volgens de werknemers verpakt VION dagelijks ‘gewoon’ varkensvlees als ‘Beter Leven vlees’ en verkoopt dat aan nietsvermoedende afnemers.
VION laat in een schriftelijke reactie weten weinig te kunnen met dit soort beschuldigen en geruchten. 'In het tv-programma Zembla komen enkele anonieme beschuldigingen aan ons adres aan de orde. Wij hebben de redactie van Zembla in de aanloop naar de uitzending meermaals om volledige inzage in deze beschuldigingen gevraagd, maar niet gekregen.”

Niet gescheiden
Volgens de regels van het Beter Leven Kenmerk die door de Dierenbescherming zijn opgesteld moet het duurzame vlees strikt gescheiden worden gehouden van gewoon varkensvlees. Maar volgens de werknemers gebeurt dat niet. Een bron verklaard: 'Als de vraag hoger is dan het aanbod dan wordt er mee gerommeld, dan zeggen leidinggevenden: doe er maar ander vlees bij, dat gebeurt dagelijks met allerlei soorten vlees.'
De werknemers wijten het gesjoemel aan de slechte situatie van VION, dat in zwaar weer verkeert. 'Een paar jaar geleden werd tegen klanten gezegd: we hebben niet alles wat je vraagt. Dan werd er gewoon nee verkocht. Tegenwoordig leveren we gewoon, ook als het er niet is’, aldus een werknemer van VION.
VION vindt het vreemd dat de anonieme beschuldigingen waarover Zembla nu bericht niet zijn gemeld bij de leiding van VION Food. “VION Food hiervoor ook al geruime tijd over een klokkenluidersregeling, die werknemers de mogelijkheid geeft om anoniem bij een onafhankelijke externe partij hun verhaal te doen. De anonieme beschuldigingen zijn geen van alle gemeld bij de leiding. Dat is vreemd. Het maakt de geloofwaardigheid van de Zembla-beschuldigingen er niet groter op.”

Extra controles
De Dierenbescherming heeft zelf de afgelopen dagen extra controles laten verrichten naar mogelijke misstanden bij VION. De Dierenbescherming voert deze controles niet zelf uit, maar heeft dit uitbesteed aan een onafhankelijke, in dit werk gespecialiseerde organisatie (CoMore). Deze heeft noch in het verleden, noch tijdens de aanvullende controles onregelmatigheden aangetroffen. Het voornaamste doel van de controles is waarborgen dat Beter Leven-vlees van boer tot winkel strikt gescheiden van regulier vlees wordt verwerkt. Alle controles die gedaan zijn duiden erop dat dit ook bij VION het geval was. De beschuldigingen waar Zembla mee komt, noemt de Dierenbescherming echter zeer serieus en zouden kunnen duiden op structurele fraude. Frank Dales: "Hoe het precies in z’n werk zou gaan is op dit moment niet duidelijk. Dat moet tot op de bodem worden uitgezocht.”
Fraude met het Beter Leven kenmerk is voor de Dierenbescherming onacceptabel en zal leiden tot een verbod op verder gebruik van het label. "Als de consument niet kan vertrouwen op ons logo omdat er moedwillig door VION ander vlees dan afgesproken wordt verpakt, is dat een zeer kwalijke zaak", zegt Frank Dales, directeur van de Dierenbescherming. "Natuurlijk moet ik eerst onomstotelijk bewijs zien, maar ik ben erg geschrokken van de beweringen van de klokkenluiders in Zembla".

Lees meer: 'VION fraudeert met vlees'
                      Boeren zijn weer de dupe 
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer