Vraagtekens bij autovaccins

Autovaccins worden steeds vaker ingezet. Deze stalspecifieke vaccins worden gezien als laatste redmiddel. Ze zijn relatief goedkoop, maar tegelijkertijd ook omgeven met vraagtekens over de effectiviteit en veiligheid. Varkens vroeg bezoekers van varkens.nl of ze autovaccins als een veilig en effectief laatste redmiddel zien, 36 procent gaf aan autovaccins het daarmee eens te zijn.

Niet bewezen
Dierenarts Rick Janssen van De Varkenspraktijk maakt zich daar zorgen over de toename in gebruik. “De werking van autovaccin is nagenoeg niet bewezen, behalve specifiek voor Streptococcen Suis type 2.”
Janssen is van mening dat autovaccins vaak te pas en te onpas worden ingezet. “Er wordt erg eenvoudig voorbij gegaan aan de risico’s en alternatieven. Bovendien wordt het gezondheidsmanagement op betreffende bedrijven onvoldoende tegen het licht gehouden."

Laatste redmiddel
Dierenarts Gerard van Eijden van Animal Care in Putten ziet de inzet van autovaccins als laatste redmiddel. “In eerste instantie willen we varkens gezond houden zonder er in te prikken. Soms lukt dat niet en dan kan een autovaccin uitkomst bieden.” Max Nuijens, een bezoeker van varkens.nl is het daarmee eens. “Indien onderbouwt en met de juiste achtergrondkennis kunnen autovaccins zeker van toegevoegde waarde zijn in de huidige varkenshouderij.”

De stelling van deze maand is 'Varkenshouders moeten zichzelf beter presenteren als werkgever'.

Lees meer:

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
  • Woensdag
    23° / 12°
    50 %
Meer weer