Resultaat scoren met ProDromi

Bij de loslopende zeugen in het ProDromi hok zijn volgens Bart Jannink, varkenshouder in Ambt Delden, prima resultaten haalbaar. Tijdens een jaar proefdraaien met vier hokken was de uitval 9%, net zo laag als in de conventionele hokken op zijn bedrijf.
Samen met in totaal veertien andere zeugenhouders heeft Jannink een jaar lang proefgedraaid met ProDromi II kraamhokken. Twee kraamhokken draaiden mee in het officiële onderzoek waarbij de dieren ook via camera’s werden gevolgd. Jannink heeft daarnaast nog twee kraamhokken getest, omdat de ruimte hiertoe aanwezig was. Het bedrijf heeft 460 zeugen en heeft 4600 plaatsen voor vleesvarkens als de in aanbouw zijnde vleesvarkensstal klaar is.
Tijdens de testperiode waren de kraamhokken bij Jannink en de andere deelnemers in de proef net zo ingericht als op VIC Sterksel. Dat wil zeggen een volledige roostervloer in het hok met een gietijzeren rooster voor de zeug en de rest van de vloer kunststof. Er waren twee hekken waarmee de zeug rondom het werpen opgesloten kon worden. Na enkele dagen kon de zeug dan vrij rondlopen.

Ideaal als kraamopfokhok
“De resultaten met de ProDromi II zijn goed”, vindt Jannink. “Het hok is groter dan een conventioneel hok en daarom heel geschikt om te gebruiken als kraamopfokhok. Dat is gezien de hogere investering dan ook wel nodig. Om de extra investeringen en arbeid terug te verdienen moet er wel een meerwaarde aan de biggen hangen.”
De extra arbeid valt volgens hem overigens wel mee. "Al is het bijvoorbeeld wel gewenst om de biggen kort na de geboorte even in het nest op te sluiten, zodat ze de weg erheen weten."

Kijk ook naar Janninks bedrijf in beeld op deze site.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer