Discussie over bedrijfswaarde

Het was altijd al lastig om bij een bedrijfsovername iedereen tevreden te stellen, maar de dalende onroerend goed prijzen en lage winstmarges hebben het zeker niet makkelijker gemaakt. Experts komen dit in het veld regelmatig tegen vertellen ze in het nieuwste magazine van Varkens. “Het grootste discussiepunt bij ons was de waarde van het bedrijf”, vertelt Hanneke van den Corput. Ze nam samen met haar man Dion in december 2011 het zeugenbedrijf van haar ouders over.

De varkenshoudster stapte in 2009 met haar ouders en man in een VOF. Het samenwerken ging niet geweldig. “Als jonge mensen wil je toch een andere kant op. Terwijl mijn ouders het al jaren op hun manier doen.” Reden voor de varkenshoudster om het bedrijf zo snel mogelijk voor een reële prijs over te nemen.

De familie liet het varkensbedrijf taxeren. “Mijn ouders gingen uit van de taxatie. Er stonden zoveel bedrijven te koop, wij vroegen ons af of het überhaupt zou verkopen.”
Toen ze het niet over de prijs eens konden worden hebben Hanneke en Dion nog overwogen om een ander bedrijf te kopen. “Mijn man wilde dat. Ik eigenlijk niet. Gevoelsmatig. Ik weet niet of ik met zoveel passie een ander bedrijf kan runnen.”
De ouders van Hanneke hebben ook op het punt gestaan het bedrijf aan een derde te verkopen. “Dat is dan de enige manier om erachter te komen of het bedrijf inderdaad zoveel waard is als je denkt.”

Volgens Hanneke moet een bedrijf tegenwoordig wel heel goed zijn wil het nog iets opleveren. “Vroeger was dat heel anders. Mijn ouders hebben het bedrijf zelf opgebouwd en nog steeds het gevoel dat het heel veel waard is.”
Na gesprekken met adviseurs zijn ze er uiteindelijk uitgekomen. “Gelukkig is onze band nu weer zoals die hoort te zijn. Maar ik kan me wel voorstellen dat een overname veel kapot kan maken.”

Lees meer:

  • Financieel zoekplaatje | Magazine Varkens 1

Lees ook

Stelling

Loading

Weer

  • Donderdag
    6° / 3°
    10 %
  • Vrijdag
    4° / -1°
    10 %
  • Zaterdag
    5° / -2°
    5 %
Meer weer