Ammoniak fors minderen met rioolsysteem

De ammoniakuitstoot aan de bron verminderen, is de inzet van Hans Verhoeven in Valkenswaard bij de bouw van zijn nieuwe varkensstal. Hij maakt de mestputten ondiep en legt polyester goten strak in het beton. Dit polyester rioolsysteem van Jovas Agro International, een bedrijf gespecialiseerd in riooltechniek, is fonkelnieuw. Het doel van de goten is het verkleinen van het mestoppervlak en dus minder kans op vervluchtiging van ammoniak.
Naast het verkleinen van het toiletoppervlak gaat Verhoeven de temperatuur van mest verlagen. Lagere temepraturen remmen de enzymatische processen die ervoor zorgen dat ammoniak ontstaat uit ureum. Aan de achterkant van de goten zitten lamellen waar koud water door gepompt wordt. R&R Systems, producent en leverancier van duurzame energiesystemen, maken zo het innovatieve rioolsysteem bij Verhoeven af. 
Met het innovatieve rioolsysteem is de eerste belangrijke stap in zijn innovatieve stal gezet. Op de site van duurzaamvarkensvlees.nl is de bouw van Verhoeven zijn stal te volgen, onder meer via een filmpje. De duurzame stal is volgens Verhoeven niet ver meer weg. 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer