Hangtieten verboden

Dat de lactatieperiode voor een belangrijk deel bepalend is voor de gezondheid van de biggen, wordt steeds duidelijker. Een goede biestopname is essentieel voor een goede start in het leven van een gezonde big. Ten eerste om niet te verkleumen en ten tweede om de antistoffen binnen te krijgen die de big de eerste weken van zijn leven moeten beschermen tegen infecties. Vervolgens zorgt een succesvolle lactatie voor een sterke big bij het spenen.

Vaak mag ik me met het kraamstalmanagement op bedrijven bemoeien. Het valt me steeds weer op, dat varkenshouders de kraamstal nog steeds technisch benaderen. Ze vergeten dat daar dames staan, die zojuist moeder geworden zijn. Zoals bekend zijn zeugen over het algemeen supermoeders met sterke moedereigenschappen, als ze tenminste de kans krijgen om dat gedrag te vertonen. Kijk maar eens naar het filmpje met de nestelende zeug van VIC Sterksel. Doodliggen van biggen los je in mijn optiek op door goed naar de zeug te kijken. Zoek naar de oorzaak van haar onbehagen in plaats van het nog strakker zetten van de valbeugels of het starten met het slijpen van tandjes.


Wat mij ook opvalt is dat varkenshouders nog steeds onvoldoende goed kijken naar de uiers van hun dames. Daar moet het tenslotte toch gebeuren.
Elke zeug met hangtieten is mij een doorn in het oog. Het zorgt er namelijk voor dat het grootbrengend vermogen van die zeug niet optimaal gebruikt kan worden. Er zullen veel meer biggen overgelegd moeten worden omdat de eerste dag de onderste rij spenen bijna niet bereikbaar is voor de pasgeboren biggen. Biggen benutten dan alleen de bovenste uierhelft waardoor er per big minder biest beschikbaar is. Nog belangrijker is het echter dat de helft van de spenen onvoldoende wordt gestimuleerd. Hierdoor verlies je te veel van de achterste klierpakketten en loopt de melkproductie terug.


Daarom wil ik graag zeugen zien met een mooie rij trotse tietjes. Die rij moet de vorm van de buik volgen als ze staat. Dus omhoog lopen tussen de achterpoten. En als ze op haar zij ligt, moeten twee rijen spenen te zien zijn. Dan is in ieder geval de voorwaarde voor een succesvolle lactatie aanwezig!


Manon Houben
Dierenarts PorQ
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer