In Groot-Brittannië is juli het eerste varken ontdekt dat MRSA bij zich droeg. Deze ontdekking heeft de angst bij Britten aangewakkerd om via varkensvlees besmet te raken met de multiresistente bacterie. De Britse organisatie ‘The Alliance to Save Our Antibiotics’ pikte deze bedreiging van de humane gezondheid op en drong er meteen bij de overheid op aan om het gebruik van antibiotica op boerderijen te begrenzen.
Momenteel richt de Britse alliantie haar pijlen op importlanden waar MRSA in de varkenshouderij circuleert. Met name de Deense varkenshouderij ligt bij de Britten onder een vergrootglas. De beweging dringt er bij Britse politici op aan om een boycot van Deense varkens en varkensvlees te overwegen. Er bestaat volgens de organisatie een reëel risico dat mensen in Engeland via Deens varkensvlees besmet kunnen worden.
Mocht de Britse boycot doorgaan, dan zou dat een groot probleem zijn voor de Denen. Het Verenigd Koninkrijk is het tweede belangrijkste exportland van Deens varkensvlees.
Meer nog heeft de Deense varkenshouderij schrik van het uitstralingseffect van een eventuele Britse boycot. De discussie over MRSA en de relatie met Deens varkensvlees zou zomaar kunnen overwaaien naar Noorwegen en Zweden.
Dit meldt de site van de Deense Landbrugsavisen.