EG wil natuurlijk bannen van etiket bacon

De Europese Commissie (EC) wil ‘natuurlijk’ op etiketten van alle gerookte bacon verbieden. Dit vermeldt het laatste ontwerp van de EU-richtlijnen over etikettering van aroma's.

Brussel ziet het roken als een vorm van verwerking van vlees, hoe traditioneel of ambachtelijk het rookproces ook wordt uitgevoerd. Natuurlijk op het baconetiket zou consumenten misleiden, meent de EC.

Het verbieden van het vermelden van natuurlijk, is tegen het zere been van baconproducenten, met name in het Verenigid Koninkrijk. Het EG-voorstel om natuurlijk van etiketten te verbannen, druist in tegen het advies van de Food Standards Agency (FSA). Deze instantie omschrijft op traditionele wijze bereide producten, zoals het roken van bacon zonder gebruik te maken van chemicaliën, als natuurlijk. FSA ziet ook bereidingsprocessen zoals bakken, braden of blancheren en traditionele droogmethoden als natuurlijke bereidingswijzen.

Baconproducenten willen daarom opheldering over deze discrepantie tussen de FSA en de EG. In het september komt de kwestie tersprake in de technische vergadering van de EC.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    60 %
Meer weer