Studenten benen een varken uit

Met eigen ogen zien welke onderdelen er in een varken zitten, hoe je die kunt verwaarden en wat er moet gebeuren voordat het vlees ook daadwerkelijk bij de consument terechtkomt. Dit inzicht kregen 25 leerlingen varkenshouderij tijdens een praktijkles op 14 oktober in het Food Lab bij Helicon MBO Helmond op De Groene Campus.

De leerlingen waren afkomstig van Citaverde College in Horst, Helicon MBO Den Bosch en Helicon MBO Helmond. De bijeenkomst was meteen een primeur: het was de eerste gezamenlijke vakdag in het kader van de samenwerking die Citaverde College en Helicon Helmond zijn aangegeaan op het gebied van varkenshouderijonderwijs voor de derde klas. Met deze samenwerking willen de opleidingen de kwaliteit van het varkenshouderijonderwijs bevorderen en leerlingen beter bedienen bij hun kennisvraag.

Frank Verkroost, voormalig slager en nu docent bij Helicon MBO Helmond, boeide zijn toehoorders van het begin tot het eind van de uitsnijdemonstratie. Een goede kwaliteit van een karbonade betekent in de ogen van Verkroost relatief veel vlees en weinig bot. En spareribs zijn volgens hem op dit moment duur. Een van zijn tips om een karkas optimaal tot waarde te brengen: zo min mogelijk vlees aan de botten laten zitten.

De leerlingen mochten, goed beschermd en onder begeleiding, zelf ook aan de slag met het uitbeenmes.
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    18° / 8°
    20 %
  • Dinsdag
    18° / 10°
    20 %
  • Woensdag
    18° / 8°
    10 %
Meer weer