Zonering binnen varkenshok biedt perspectief

Worden drie van de tien innovaties een succes, dan is onderzoekster Anita Hoofs van VIC Sterksel tevreden. “Het doel moet zijn om robuustere varkens te krijgen: dieren die lekker in hun vel zitten en zonder ingrepen, kunstmelk of poedertjes groot te brengen zijn. Dit kan als ze hun natuurlijk gedrag kunnen vertonen”, stelde Hoofs tijdens de Vlaamse VarkensAcademie op 28 november.

Zo verwacht zij dat de varkenshokken van de toekomst drie temperatuurzones hebben. Een big van 9 kilo heeft bij tijdens het slapen een hogere temperatuurbehoefte dan bij periodes met activiteit of tijdens het mesten. “Zijn biggen actief dan mag de omgevingstemperatuur 30 procent lager zijn en op plekken waar dieren mesten liefst nog lager”, weet zij. “Zonering biedt dieren extra comfort." 

Ook verwacht dat Hoofs dat varkenshouders nadenken over natuurlijkere vormen van varkens houden. Een optie ziet zij in het spenen van biggen op 8 weken binnen een nieuw concept. “Zeugen mogen dan in het kraamhok berig worden en geïnsemineerd. De biggen kunnen dan bij spenen meteen naar de vleesvarkenshouder en de zeug heeft de kritieke periode van innesteling van embryo’s alweer achter de rug.”

Deze revolutionaire manier van varkens houden, zou betekenen dat op dergelijke zeugenbedrijven geen afdelingen voor gespeende biggen meer nodig zijn, evenals dekafdelingen. "De huidige manier van varkens houden hoeft helemaal niet het meest rendedabele systeem te zijn", aldus Hoofs.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer