Krimp VIC Sterksel noodzakelijk

Het Varkens Innovatie Centrum in Sterksel (VIC Sterksel) is door teruglopende externe financiering gedwongen het personeelsbestand met bijna de helft in te krimpen. Het betreft volgens de directie van Wageningen UR de flexibele schil van medewerkers.

De belangrijkste oorzaak is het wegvallen van de financiering uit de varkenssector. Directeur Annie de Veer van Wageningen UR Livestock Research hoopt dat het tijdelijk is. “In deze overgangsperiode hopen we met het bedrijfsleven tot nieuwe afspraken te komen over de financiering van het varkensonderzoek. VIC Sterksel is afhankelijk van een substantiële bijdrage van het varkensbedrijfsleven aan het onderzoek, zodat ook middelen van de overheid naar de sector kunnen vloeien. Op basis van de huidige besluitvorming zijn we genoodzaakt rigoureus in te grijpen en ik betreur dit ten zeerste en zeker voor de medewerkers die dit betreft. We hopen uiteraard dat de sector alsnog tot het besluit komt een meerjarig en substantieel onderzoeksprogramma te financieren, waarmee de toekomst van VIC Sterksel gewaarborgd is.”

VIC Sterksel speelt een prominente rol in de innovatie van de Nederlandse varkenshouderij. Daaruit zijn vele toepassingen in de praktijk uit voortgekomen. Ook in de toekomst blijft dit belangrijk gezien de bedrijfseconomische en maatschappelijke uitdagingen die er liggen. “Als we onze huidige positie willen voortzetten, hebben we een meerjarig 'publiek private samenwerking' onderzoeksprogramma gericht op de primaire varkenshouderij nodig. Komt dit er dan kan er weer opgeschaald worden", reageert Manager Han Swinkels. "Ik ben er van overtuigd dat VIC Sterksel meerwaarde heeft voor de Nederlandse varkenshouderij en dat er geen vooruitgang is zonder innovaties.”
 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer