Biggenband gaat internationaal

Voor de vierde keer ontvingen wij een Franse stagiair op ons bedrijf. Deze Fransman zit in de laatste fase van zijn opleiding varkenshouderij aan Bernussou Pôle de Formation. Voor het eindexamen gaan alle leerlingen stage lopen bij een varkensbedrijf buiten hun regio of in het buitenland. We weten inmiddels ook dat de Franse stagiaires de Engelse taal minimaal beheersen, waardoor de stageperiode erg intensief is en best wel vermoeiend. Telkens is het spannend wat voor persoon je, drie weken lang, in huis krijgt.

Net zoals de voorgaande jaren heeft collega varkenshouder, familie Dekker in Almelo, ook een Franse stagiair. De twee jongens - allebei 21 jaar - reisden samen met de trein vanaf Schiphol naar Almelo. Ook voor hen is zo’n buitenlandse reis en het meedraaien in een vreemd bedrijf en gezin een hele ervaring.

Onze stagiair heet Adrien: een vrolijke jongeman die gemakkelijk contact legt. En ook kan hij goed eten. Dat alles werkt ook voor ons wel zo plezierig.

De eerste week is het altijd wennen aan elkaar. De tweede week verslapen ze zich een keer. En in de derde week is het evalueren en uitkijken naar het naderende vertrek. Zowel voor de stagiair, die zijn familie mist, als voor ons. Ook wij kijken weer uit naar onze privacy en rust. Desondanks bestempel ik deze periode elk jaar weer als waardevol; je leert veel van elkaar.

Adrien heeft in de drie intensieve weken ook veel geleerd. Voor de eindopdracht moest hij een presentatie over ons bedrijf maken. Alle gegevens, financieel en technisch heeft hij daarin verwerkt. Maar ook de Biggenband heeft hij in zijn presentatie opgenomen. Dat vond hij een prachtige Nederlandse uitvinding. De twee biggen waarop hij de band heeft uitgetest hebben het beiden gered. Voor wie deze uitvinding nog niet kent, kan even kijken op site dewarmebig.

Ik ben benieuwd of Franse varkenshouders dit voorbeeld van Nederlandse innovatiedrang straks ook over gaan nemen, net als is gebeurd in de Duitse varkenshouderij.

Sabine Grobbink
Varkenshoudster

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 13°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
Meer weer