Big groeit 37 gram meer met ronde voerbak

Biggen die kunnen vreten en drinken vanuit de Vewi-Feeder, een ronde voer- en drinkbak middenin het hok presteren beter. Onderzoek laat zien dat de biggen over de hele opfokperiode 37 gram per dag meer groeien. De voederconversie blijft hetzelfde.

De biggen zijn bij de proef op VIC Sterksel in groepen van 36 dieren opgefokt. De Vewi-feeder kwam middenin het hok te staan. Er was hier één vreet- en drinkplaats per 4,5 biggen aanwezig. In de controlegroep kregen de biggen hun voer uit twee tweevaks droogvoerbakken en vier drinkbakjes. Hier was dus één vreet-en drinkplaats per 9 biggen aanwezig. De Vewi-Feeder is aangesloten op een hogedruk waterleiding met een afgifte van 0,25 liter per minuut. In de andere groep was de waterafgifte uit de lagedrukleiding 0,5 liter per minuut.

De ronde Vewi-Feeder middenin het hok moet het eten en drinken stimuleren: zien eten doet eten. Dat blijkt inderdaad het geval. De eerste 6 uur na spenen steken de biggen hun kop 30 tot 35 keer in de Feeder tegen gemiddeld 22 keer in het conventionele systeem.

De biggen eten en drinken ook meer uit de Vewi-Feeder en ze groeien daardoor in die eerste week 14 gram per dag extra.

In de weken daarna stijgt de groei flink door. Over de hele opfokperiode van vijf weken is de groei 37 gram per dag hoger. De voederconversie is daarbij hetzelfde. Het waterverbruik ligt in totaal wel hoger, maar dat komt door de hogere voeropname. De voer/waterverhouding is juist iets beter.

Belangrijk is wel een goede afstelling van de voergift. Enkele korreltjes onderin de bak is voldoende, blijkt uit dit onderzoeksrapport

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer