BIG innovation

De Open Innovatiedagen staan voor de deur. Je merkt het aan de bedrijvigheid in de periferie. En het creatief en vaktechnisch team van De Snuitgeverij draait overuren in het leggen van de laatste hand aan de uitingen die innovaties zichtbaar maken en het verhaal daar achter vertellen. En het is mooi dat we er in deze uitgave ook al een voorproefje van mogen geven.

Ik vind het heerlijk, die bedrijvigheid. En ook het grasduinen in wat er allemaal komen gaat. Er vallen me dingen op. Er wordt veel ‘geïnnoveerd’. Geweldig. Er wordt veel geïnvesteerd. Top. Het gaat vaak over techniek. Super. BIG Innovation is hot. De Nederlandse varkenshouderij is koploper in het ontwikkelen van nieuwe technieken. Iets om trots op te zijn.

Ik heb ook eens teruggekeken. Wat is er nu terecht gekomen van innovaties die twee en vier jaar terug werden gepresenteerd? Hoeveel daarvan worden daadwerkelijk gebruikt in de praktijk? En hoeveel stierven een stille dood? Ik kan geen harde cijfers geven, want daarvoor zou ik een heel onderzoek moeten doen. Maar gevoelsmatig verkeren veel innovaties nog steeds in de ‘proeffase’. Ondanks alle goede bedoelingen.

Ik ben als ondernemer betrokken bij PIT: Pigs Innovation Tour. Een club van innovatieve varkenshouders met vooruitstrevende ideeën. Wat ik daar heb ervaren, bevestigt mijn eigen ideeën over innovatie: technisch kan alles, het succes wordt bepaald door het businessmodel daarachter. Sterker nog: de meest succesvolle innovaties waren technisch vrij simpel.

Als ondernemer heb ik één vuistregel: ik investeer alleen als ik bij voorbaat weet dat de verkoop geregeld is. Techniek is daarbij geen doel, maar een middel. Ik zou u willen uitnodigen dat ook te doen. Denk groot, begin klein. Dan is BIG Innovation, ook BIG business.
O ja: Wij zijn er ook, op 19 en 20 juni in Sterksel!

Janneke Janssens
Eigenaar Varkens.nl

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    16° / 9°
    20 %
  • Maandag
    18° / 8°
    20 %
  • Dinsdag
    18° / 10°
    20 %
Meer weer