Meer eet- en drinkplekken nodig

Regelmatig komen varkenshouders met vragen over het aantal te houden biggen of vleesvarkens per eet- en/of drinkplaats bij het voeren van droogvoer. Anita Hoofs van VIC Sterksel geeft aan dat ze dan de volgende richtlijnen voor de boerenpraktijk adviseren.

Tot vier dagen na het spenen:

  • Maximaal 2 dieren per eetplek
  • 5 dieren per drinkplek.

Van vier dagen na het spenen tot 25 kilo:

  • 5 biggen per eetplek.
  • 10 biggen per drinkplek (nippelopbrengst minimaal 500 milliliter per minuut)

Vleesvarkens (25 kilo tot slacht)

  • 8 dieren per eetplek
  • 10 dieren per drinkplaats (nippelopbrengst minimaal 800 milliliter per minuut)

Binnen de sterrensystematiek van Beter Leven is 8 biggen per eetplaats de norm. Voor vleesvarkens met 1 ster ligt de norm per eetplaats op maximaal 12 dieren. Bij nieuw- of verbouw of per uiterlijk 2025 zou dat 8 varkens per vreetplek moeten zijn (nu al de eis voor twee Beter Leven sterren).

De richtlijn van VIC Sterksel betekent dat er in het algemen meer vreet- en drinkplekken nodig zijn per hok met biggen op vleesvarkens.

Hoofs zegt dat het boerenadvies is gebaseerd op ervaringen met de totale tijdsduur dat een varken besteedt aan het eten en drinken. Gespeende biggen bezoeken de droogvoerbak ongeveer 30 keer per dag. Bij 10 tot 12 keer van de bezoeken nemen ze voer op. Jonge biggen eten 3 tot 4 gram per minuut en de wat oudere biggen 6 tot 7 gram per minuut. Een big van bijna 25 kilo neemt per dag 0,9 kilo voer en besteedt dus dagelijks ongeveer 2 uur aan het eten.
Bij vleesvarkens is het aantal bezoeken met voeropname 8 tot 12 keer per dag. De eetsnelheid is circa 40 gram per minuut. Een vleesvarken met een voeropname van 2,6 kilo per dag is dus ruim een uur per etmaal aan het eten.

Lees het hele artikel op VarkensNET

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer