VIC Sterksel 2,5 jaar vrij van PRRS

Door te werken volgens vaste protocollen is VIC Sterksel over een periode van 2,5 jaar vrij geweest van het PRRS-virus. Dat is interessant omdat het varkensinnovatiecentrum jaarlijks 7.000 tot 10.000 bezoekers ontvangt, waardoor de kans op besmetting hoger ligt dan bij een regulier varkensbedrijf. Daarom willen dierenartsenpraktijk De Varkenspraktijk en VIC Sterksel varkenshouders motiveren om ook volgens hun protocollen te gaan werken.

De PRRS-vrije gelten worden al op een leeftijd van 10 tot 16 weken aangevoerd en in quarantaine gehouden. Vervolgens worden ze op 30 weken leeftijd met het levend vaccin Porcilis PRRS geënt. Bij de zeugen gebeurt de PRRS-vaccinatie in de eerste week na werpen en voor dag 60 van de dracht.

Het resultaat is dat bij de vleesvarkens van 10, 16 en 24 weken leeftijd de afgelopen 2 jaar geen PRRS-antistoffen aangetroffen zijn. Ook zijn er geen klinische PRRS-verschijnselen in de stal waargenomen, dus is er al die tijd geen PRRS-veldvirus op het bedrijf geweest. In mei 2015 zijn er echter wel weer antistoffen bij de vleesvarkens van 24 weken gevonden, maar zijn de symptomen dusdanig geweest dat er niets aan de dieren te zien was.

De visie van VIC Sterksel en De Varkenspraktijk is dat de koers van een varkensbedrijf gericht moet zijn op het verminderen van infectiekansen. Om daar te komen is een ‘roadmap’ ontwikkeld naar een PRRS-vrij bedrijf. Deze zijn opgesplitst in de drie categorieën interne en externe biosecurity en protocollair werken. Zo zijn schone transportmiddelen en het beperkt gebruik van een ziekenboeg enkele opvallende zaken. Zieke varkens die nooit slachtwaardig zullen worden, worden geëuthanaseerd. 

Lees meer over de aanpak bij VIC Sterksel.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer