Varkenshouders moeten kiezen welke organisatie ze inschakelen voor de meldingen over I&R en transporten/leveringen. Vanaf 4 oktober verloopt dat niet meer via GD. Keuze is mogelijk voor het systeem van Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) of Varkenspost.nl.
Varkenshouders krijgen dit weekeinde of begin deze week een brief van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). De dienst heeft de twee databanken van Varkenspost.nl en POV aangewezen om de taken van het I&RVL-bureau van GD over te nemen. Beide voldoen aan de eisen op het gebied van persoonsbescherming en informatiebeveiliging. RVO.nl heeft volledig inzicht in beide databanken. Bij uitbraak van een dierziekte kan RVO.nl dan ook direct alle contactberdrijven traceren. Ook al is een afvoermelding bij de ene databank ingevoerd en een aanvoermelding bij de andere databank.
Varkenspost.nl heeft haar databank voor IKB Nederland Varkens uitgebreid voor de I&R-meldingen en varkensleveringen. Varkenshouders die deelnemen in dit systeem gaan per 4 oktober in principe automatisch over. De dienstverlening is gratis, ook voor varkenshouders die niet deelnemen aan IKB Nederland Varkens.
Voor deelname aan het systeem van POV hoeven varkenshouders de eerste periode ook niet te betalen. De POV vindt een betrouwbaar I&R systeem zo belangrijk dat tijdens de invoering de kosten worden gefinancierd vanuit de nog bestaande collectieve middelen van de varkenssector. Na enige tijd zal duidelijk worden wat de kosten van het systeem precies zijn en hoe lang de dienstverlening gratis blijft. Overigens rekent RVO.nl wel kosten. Een toestemming voor transport kost 2,50 euro. Aan- en afvoermeldingen zijn gratis, indien ze tenminste binnen 2 dagen zijn gedaan.
Bij de invoering van het nieuwe systeem veranderen er een paar zaken. Bij een I&R-aan- of afmelding is het nu ook noodzakelijk om de kentekens van het transportmiddel door te geven. Dat betekent dat geen gebruik meer gemaakt kan worden van een voice-response (telefonisch). Wel kan het nu online. Een transportaanvraag heet nu een toestemming voor transport. Het is noodzakelijk om die aan te vragen vóórdat varkens worden afgevoerd naar een ander varkensbedrijf in Nederland. Dat moet de varkenshouder zelf doen of hij kan iemand machtigen (bijvoorbeeld zijn handelaar) om deze meldingen namens hem te doen.