Longaandoeningen zorgen wereldwijd voor grote economische verliezen in de varkenshouderij. In de strijd tegen Enzoötische pneumonie zijn er al verschillende mycoplasma-vaccins op de markt. Ceva introduceerde op 23 september in Barcelona tijdens een seminar haar Mycoplasmavaccin Hyogen voor de EU.
Volgens wetenschapper bij de afdeling R&D, Zoltán Pénzes, heeft de Franse farmaceut een virulente stam geselecteerd die pas in 1999 in de VS is aangetroffen op een bedrijf dat kampte met een ernstige uitbraak van Enzoötische pneumonia. “De concurrerende mycoplasmavaccins zijn afgeleid van een Mycoplasma hyopneumoniae-stam die 50 jaar geleden voor problemen zorgde. Onze stam 2940 wordt op alle continenten ter wereld aangetroffen bij varkens.”
De eenmalige injectie van het vaccin met een speciaal ontwikkeld adjuvans zorgt minimaal 26 weken voor een goede bescherming tegen Mycoplasma. Biggen kunnen het beste 3 tot 4 dagen voor spenen gevaccineerd worden. Uit praktisch oogpunt kiezen sommige varkenshouders ervoor om tijdens spenen, een belangrijk strressmoment, te vaccinerenn. De effectiviteit is dan iets lager, maar voldoende.
De bescherming tegen Enzoötische pneumonie leidt volgens het onderzoek tot een gemiddeld 39 gram hogere groei per dag. De voerconversie daalde onder proefomstandigheden met gemiddeld 0,11 (van 2,67 naar 2,56). Het effect van Hyogen in de praktijk hangt af van de infectiedruk op een bedrijf. Maar volgens Dominiek Maes van Universiteit van Gent is het vaccineren tegen Mycoplasma op de meeste bedrijven kosteneffectief. “Mycoplasma verspreidt zich via dieren maar ook makkelijk via de lucht. In varkensdichte regio’s blijft de infectiedruk daarom hoog en kan je bijna niet zonder te vaccineren tegen Mycoplasma.”