Slachtbig verhoogt bigkwaliteit

Slachtbiggen leveren, plateau’s bouwen, later spenen, vrijkomende stallen gebruiken, beter voeren, meer onderzoek en gericht vaccineren. Allemaal ideeën die er toe moeten leiden dat de kwaliteit van de Nederlandse big omhoog gaat.

De ideeën komen voort uit de drukbezochte Kennissessie Biggenopfok, georganiseerd door VarkensNET, KPV en Varkens.nl. In de workshops kwamen de 55 varkenshouders, medewerkers en de aanwezige deelnemers vanuit de periferie in groepjes met allerhande ideeën om de kwaliteit van de biggen te verbeteren.
De bigkwaliteit is overigens niet slecht, maar het kan wel beter. Een beperkende factor hierbij is de beperkte ruimte voor de biggen. Daardoor moet het ondereind vaak mee en dat is nu net wat de afnemers niet graag zien. En door de stijgende productie en omdat afnemers naar een eis van 0,4 m2 per big gaan, komt er nog meer ruimtegebrek. Er zijn waarschijnlijk 1 miljoen biggenplaatsen extra nodig.

Slachtbiggen leveren
Bijbouwen lukt financieel niet zomaar, daarom opperden de varkenshouders andere ideeën. Een hele snelle oplossing is het idee dat iedere zeugenhouder de vijf slechtste biggen als slachtbig levert. Dat betekent dan direct dat de kwaliteit van de andere biggen toeneemt, net als het gemiddelde gewicht. En de prijs zal er ook beter van worden.
Zo’n maatregel is natuurlijk niet zomaar uitvoerbaar. Wat wel snel kan is het gebruiken van bedrijven die momenteel vrijkomen. Die zijn vaak goed in te zetten voor de biggenopfok en/of het afmesten van het ondereind van de biggen.
Een maatregel die ook snel een oplossing biedt is het bouwen van plateau’s bij de gespeende biggen en vleesvarkens. Dat schept ruimte en het betekent dat het aantal vleesvarkensplaatsen in eigen land niet sterk hoeft te dalen nu alle vleesvarkens naar de 1,0 meter gaan.
Later spenen van de zeugen kan ook helpen. Dat verlaagt de biggenproductie per bedrijf, de biggen zijn zwaarder bij spenen, de bigkwaliteit zal toenemen en er komt meer ruimte in de biggenopfok.

De kwaliteit van de biggen is ook te verbeteren door de biggengroei te verhogen. Dan zijn er weer minder biggenplaatsen nodig. De groei kan omhoog met speciale biggenvoeders in kraamhok en bij begin van de opfok. Dit vergt een betrekkelijk kleine investering die is terug te verdienen door als het lekker loopt  vanaf een gewicht van 17 tot 18 kilo worden overgeschakeld op startvoer. Dat zijn de meeste kilo's en bespaart het meeste.

Dubbeltje per big
Naast al deze maatregelen willen varkenshouders wel een dubbeltje per big uitgeven om meer inzicht te krijgen in de ziektestatus van hun varkens. Dan kunnen ze gerichter maatregelen nemen en alleen die vaccins gebruiken die ook nodig zijn. Dat dubbeltje is overigens genoeg. Volgens dierenarts Victor Geurts van MSD kom je er al met circa 5 cent per big als je ResPig inzet.

Lees ook:

40 miljoen met betere big

Triple-A-klasse big nodig

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer