Triple-A-klasse biggen nodig

Afnemers in het buitenland mag je alleen de biggen leveren die ze graag willen hebben. We hebben een A-klasse of misschien wel Triple-A-klasse voor biggen nodig, is de conclusie van de Kennissessie Biggenopfok, georganiseerd door Varkensnet, KPV en Varkens.nl.

Nederlandse zeugenhouders en de handelaren moeten volgens Benny ten Thije, directeur van SelectPorc dan ook hiermee aan de slag. De afgelopen periode hebben Nederlandse zeugenhouders niet altijd geleverd waar de afnemer om vroeg. De buitenlandse afnemers willen vaak zwaardere biggen en als ze die dan niet krijgen schaadt dat het vertrouwen. Dat gebeurt ook als de biggen niet goed gezond zijn.
Om het vertrouwen weer op te krikken is het noodzakelijk dat de varkenshouders ook werkelijk de biggen leveren waar om wordt gevraagd. Dat is op korte termijn haalbaar door niet alle biggen te willen leveren. Zeugenhouders moeten de 10 tot 15 procent ondereind zelf houden en daar een plek voor zoeken om die zelf groot te brengen. Dat kan volgens Henk van Kuyk, sectormanager Varkens van De Heus voeders een euro of drie extra opleveren voor de 85 tot 90 procent goede biggen. Lever je 300 goede biggen per week af, dan is dat al 900 euro meer. Zelfs als de 10 tot 15 procent ondereind niets oplevert.

Lees ook:

Slachtbig verhoogt bigkwaliteit

40 miljoen met betere big

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer