'PRRS beheersen of elimineren?'
Onlangs kwam het nieuws naar buiten dat de Producenten Organisatie Varkenshouderij in samenwerking met Royal GD het initiatief gaat nemen voor een PRRS-aanpak voor de Nederlandse varkenshouderij. Ik draag dit initiatief een zeer warm hart toe.
Ik geloof ook in de aanpak, maar vind wel dat een gezamenlijke aanpak cruciaal is. Vaak wordt gedacht dat het werken aan hygiëne een vaccinatie kan voorkomen en andersom. Ik denk dat dit vaak aanvullend kan werken. En juist bij PRRS zal het combineren van deze zaken cruciaal zijn, naast het goed in beeld brengen van het virus via diagnostiek.
Bij de eerste stap is het zeer belangrijk dat we de meerwaarde leren kennen van het beheersen van PRRS in de bedrijven, in plaats van enkel eliminatie te zien als eerste mijlpaal. We moeten ook het beheersen gaan waarderen en in beeld gaan brengen. Uit ervaring weet ik dat hierbij met interne biosecurity enorm veel is te bereiken. Bijvoorbeeld met onze 'centralegangaanpak', waarmee ik bij veel varkenshouders juist op PRRS enorm veel successen zie.
Maar ik heb ook een aantal punten waar ik meer aandacht voor wil vragen. Ten eerste of we met 2050 wel ambitieus genoeg zijn. Als het om biggenexport gaat, denk ik dat we moeten oppassen dat de markt ons niet gaat inhalen. In een land als Hongarije komen bijvoorbeeld biggen zonder PRRS-vrije status niet meer binnen. Denk hierbij ook aan de Denen die op het gebied van monitoring al vooroplopen. Op het gebied van interne biosecurity lopen ze nog wel ver achter op ons. Ik denk overigens dat we ook sneller kunnen, maar dan moeten we het wel willen.
Verder kijken dan traditionele driehoek
Ten tweede hoop ik dat we bij de aanpak wat verder durven kijken dan enkel de traditionele driehoek varkenshouder, voeradviseur en dierenarts. Zoals eerder gemeld is interne biosecurity cruciaal en behoort deze expertise structureel aan de 'PRRS-beheerstafel'.
Ten derde hoop ik dat de fokkerij verder gaat zoeken naar een betere beheersing van PRRS als eerste stap. Hiervoor moeten we in deze schakel ook meer openstaan voor een betere beheersing via interne biosecurity, ondanks de intensieve selecties van en handelingen aan de dieren. Gelukkig zie ik op onze HyCare-fokbedrijven dat hierin al mooie stappen worden gezet.
Ikzelf zal met mijn HyCare-team de komende tijd ook een steentje gaan bijdragen aan de beheersing van PRRS, en zelfs aan het elimineren ervan, zonder depop-repop te hoeven toepassen. Hiervoor zijn we nog zaken aan het voorbereiden. Ik zal jullie zeker op de hoogte houden.
Chris van den Borne
Specialist HyCare