Circovirus+type+4+voor+het+eerst+aangetoond+in+Verenigde+Staten
Nieuws
© Varkens Archief

Circovirus type 4 voor het eerst aangetoond in Verenigde Staten

Onderzoek in de Verenigde Staten wijst uit dat het Porcine circovirus type 4 (PCV4) circuleert in varkenspopulaties in het land. Dit is voor het eerst. PCV4 komt sinds 2019 vooral voor in Azië. Eind vorig jaar werd type 4 ook aangetoond bij wilde zwijnen en Ibérico-varkens in de regio Extremadura in Spanje.

PCV4 werd in China voor het eerst vastgesteld bij varkens met luchtwegklachten en typische nier- en huidafwijkingen (PDNS). Kenmerkend zijn bleke varkens en rode huidvlekken, vooral op de hammen. Dit ziektebeeld lijkt veel op verschijnselen die bij andere virusziekten kunnen optreden, zoals PCV2 en PCV3 en varkenspest.

Het onderzoek naar PCV4 in de Verenigde Staten, dat gepubliceerd is in Nature, is gedaan in opdracht van het Swine Health Information Center. Deze organisatie heeft het doel om de gezondheid van de Amerikaanse varkensstapel te beschermen en te verbeteren door de impact van opkomende ziektebedreigingen te minimaliseren.

In de periode van juni tot september 2023 werden 512 routinematig verzamelde monsters doorgestuurd naar Iowa State University VDL. Het betrof weefsels van varkenslongen, het lymfesysteem, de milt, foetussen, mestmonsters en een bloedserum. Bij 44 van de monsters (8,6 procent) werd PCV4 aangetroffen.

Vanuit de longmonsters was 9 procent positief op het virus, vanuit mest 5 procent, vanuit de milt 9 procent en vanuit het bloedserum 10 procent. PCV4 werd het vaakst aangetroffen in het lymfeweefsel: 17,2 procent. In materiaal van foetussen werd het virus geen enkele keer gevonden.

Combinatie met andere infecties

PCV4 werd het meeste aangetroffen bij biggen die kampen met ademhalingsproblematiek en darmaandoeningen. Vaak werden bij monsters van deze diercategorie ook PCV2, PRRS en andere ziekteverwekkers (streptokokken, E. coli en salmonella) waargenomen.

Onderzoekers van Iowa State University VDL vergeleken de aangetroffen PCV4-variant met het in Spanje, China en enkele andere Aziatische landen circulerende PCV4-virus. Er blijken veel genetische overeenkomsten te zijn. De onderzoeker vermoeden daarom dat PCV4 zich wereldwijd in varkenspopulaties aan het verspreiden is.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    29° / 17°
    70 %
  • Dinsdag
    24° / 18°
    60 %
  • Woensdag
    23° / 17°
    50 %
Meer weer