Blijft+China+behouden+als+exportmarkt+voor+EU%2Dvarkensvlees%3F
Nieuws
© Jos Thelosen

Blijft China behouden als exportmarkt voor EU-varkensvlees?

De Europese varkenshouderij houdt zijn adem in wat de gevolgen zullen zijn van het opleggen van hogere importtarieven voor elektrische auto's uit China. Gaat China de producten van varkens uit de Europese Unie (EU) met hogere importtarieven belasten, dan zal dat de exportpositie van de EU negatief beïnvloeden. Mondiale handelsstromen zullen veranderen en de afzetprijzen komen onder druk te staan.

Vooral Spanje, het Europese land met de grootste varkensvleesproductie, wordt dan getroffen worden. Dat land is tot nu toe ook mondiaal gezien de belangrijkste leverancier van varkensvlees aan China. Het Aziatische land is een belangrijke bestemming voor slachtafval en in Europa minder gewaardeerde delen van varkens zoals oren, snuiten en poten.

De Chinese afzetmarkt is belangrijk voor de EU, maar omgekeerd is dat veel minder van belang. Volgens Eva Gocsik, analist bij Rabobank en gespecialiseerd in de sector dierlijke eiwitbronnen, is China's afhankelijkheid van Europees varkensvlees beperkt. Ongeveer de helft van de Chinese importbehoefte wordt door de EU ingevuld. De totale varkensvleesimport maakt slechts zo'n 5 procent uit van de totale hoeveelheid varkensvlees die in China nodig is.

Piek in 2020

In 2020 piekte de varkensvleesexport van de EU met bestemming China op 55 procent. Dat was het gevolg van de enorme terugval in de varkensvleesproductie in China als gevolg van Afrikaanse varkenspest. Het aandeel van de varkensvleesexport naar China daalde in 2023 tot 30 procent. In het eerste kwartaal van dit jaar is het aandeel gedaald naar 24 procent.


Elke beperkende maatregel die China op gaat leggen, heeft een negatief effect op het Europese varkensvlees. Mondiale exporteurs staan te wachten om hun marktaandeel op de Chinese markt te veroveren, zoals Brazilië, Canada, de Verenigde Staten en Rusland.

Vooral Brazilië en in minder mate Argentinië hebben volgens Gocsik de grootste kans om het gat op te vullen dat de EU zal achterlaten. De relatie tussen China en de Verenigde Staten staat op scherp. In Brazilië zijn er nog veel varkensvleesverwerkers die geen China-erkenning hebben en dus niet naar dat land kunnen exporteren. Ook het aandeel van Rusland gaat groeien, omdat dit land begin 2024 de banden met China juist heeft verstevigd, meldt Euractiv.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    13° / 5°
    20 %
  • Zondag
    13° / 9°
    20 %
  • Maandag
    12° / 5°
    50 %
Meer weer