Belgische+slachterij+Noordvlees+sluit+locatie+in+Kalmthout
Nieuws
© Varkens Archief

Belgische slachterij Noordvlees sluit locatie in Kalmthout

De Belgische vleesverwerker Noordvlees Group stopt binnen enkele dagen de slachtactiviteiten in Kalmthout. Gebrek aan perspectief op die productielocatie en het teruggelopen aanbod van vleesvarkens zijn de reden daarvoor. Alle vleesvarkens worden 30 september geslacht bij Sus Campiniae in Oevel.

Noordvlees Group is bijna zeventig jaar actief in de Belgische vleesverwerkende industrie en kende tot voor enkele jaren terug een periode van sterke groei. Maar daar kwam abrupt een eind aan door de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in 2018 in België. De export buiten Europa en naar China kwam tot stilstand.

De covidpandemie in 2020, 2021 en het eerste deel van 2022 en de fors gestegen energieprijzen door de oorlog in Oekraïne hebben de moeilijkheden verder vergroot. Daardoor is het aanbod van vleesvarkens in drie jaar tijd met een kwart gedaald. De beslissing van de Vlaamse overheid om de varkensstapel 30 procent te laten krimpen voor 2030 lijkt de nekslag te zijn.

Geen toekomst

Noordvlees heeft besloten geen nieuwe omgevingsvergunning voor 2026 aan te vragen voor de locatie in Kalmthout. Verschillende toekomstvisies zijn op een rij gezet voor het vleesbedrijf dat opereerde in een steeds meer oprukkende woonomgeving. Een nieuwe vergunning zou daardoor onvoldoende kans maken op goedkeuring. De huidige slachtactiviteiten op die productielocatie hebben geen toekomst.

Daarom zet de groep zijn slachtactiviteiten in Kalmthout deze week nog stop. Het slachten van de varkens wordt vanaf 30 september uitgevoerd door de moderne slachterij Sus Campiniae in Oevel dat 60 kilometer zuidoostelijker in België ligt. De karkassen van de op duurzamere wijze geslachte varkens worden weer naar Kalmthout gebracht om daar te worden verwerkt.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    13° / 9°
    20 %
  • Maandag
    12° / 5°
    50 %
  • Dinsdag
    16° / 8°
    10 %
Meer weer