Nederland exporteert minder vlees in 2024
De exportwaarde van vlees uit Nederland is in 2024 gedaald naar circa 10,7 miljard euro (-3 procent). China is een van de landen waaraan Nederland minder heeft verdiend als het gaat om vlees.
In totaal voerde Nederland in 2024 voor 128,9 miljard euro aan landbouwgoederen uit. Dat melden Wageningen Social & Economic Research en het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van onderzoek in opdracht van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur. De export naar de meeste grote afzetmarkten nam toe, vooral naar Polen en Spanje. China nam juist minder af.
De Nederlandse landbouwexport bestaat uit wederuitvoer (niet of licht bewerkte import die via Nederland naar elders gaat) en export van Nederlandse makelij. Bij de laatste groep hoort ook de export van sterk bewerkte import die door Nederland wordt geëxporteerd, zoals chocolade van geïmporteerde cacaobonen.
De landbouwexport van Nederlandse makelij wordt over het afgelopen jaar geraamd op 83,4 miljard euro, de wederuitvoer van buitenlandse landbouwgoederen op 45,5 miljard euro. De Nederlandse landbouwimport nam toe met 3,2 procent, tot 86,1 miljard euro, blijkt uit de ramingen.
De Nederlandse economie heeft in 2024 naar schatting 47,4 miljard euro verdiend aan de export van landbouwgoederen. Dat is ruim 4 procent hoger dan in 2023. Van dit bedrag werd 42,3 miljard euro binnengehaald via de export van Nederlandse makelij en 5,2 miljard euro door wederuitvoer van geïmporteerde goederen. Vorig jaar betrof naar schatting 19,3 procent van de totale Nederlandse goederenexport landbouwgoederen.
China neemt minder vlees af
Er is één land in de top tien van bestemmingen waaraan Nederland sinds 2021 minder is gaan verdienen en dat is China. De landbouwexport naar dit land is vorig jaar met 12 procent afgenomen. Dat heeft vooral te maken met een teruglopende vraag naar Nederlands babymelkpoeder en Nederlands varkensvlees.
Daarbij gaat het met name om minder in Europa gewaardeerde delen, zoals oren, snuiten en poten. Dit verklaart volgens de onderzoekers 23 procent van de totale exportafname naar het land. Hiermee wordt voor deze twee producten de trend van de afgelopen jaren voortgezet. China heeft de eigen productie van varkensvlees en babymelkpoeder opgevoerd en dit gaat ten koste van onder andere de Nederlandse export.
De Chinese afhankelijkheid van varkensvlees uit de Europese Unie is overigens beperkt: slechts 5 procent van de totale Chinese consumptie komt uit de Europese Unie. Bovendien heeft China onlangs een anti-dumpingonderzoek ingesteld naar de invoer van Europees varkensvlees voor menselijke consumptie, wat negatief kan uitpakken voor de Nederlandse export.
Waarde vleesexport krimpt
De exportwaarde van Nederland van vlees is vorig jaar in totaal gedaald naar een geraamde 10,7 miljard euro, een afname van 3 procent ten opzichte van 2023. De importwaarde daalde eveneens, met 3,4 procent tot 5,1 miljard euro. De top drie van exportlanden laat een gemengd beeld zien. De export naar Duitsland is met 3 procent gegroeid, terwijl de export naar zowel het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk met 9 procent afnam.
De waardedaling van de vleesexport is voornamelijk te wijten aan een afname in de exportwaarde van varkensvlees, die met 12,5 procent daalde: van 2,8 miljard euro in 2023 naar 2,5 miljard euro in 2024. Hoewel de varkensvleesprijzen vorig jaar wederom hoog waren, lagen ze onder het uitzonderlijk hoge niveau van 2023.
Na dat goede jaar kenmerkte het jaar 2024 zich vooral door stabilisatie voor Nederlandse varkenshouders, die vorig jaar te maken kregen met een aanzienlijke inkomensdaling door toenemende concurrentie uit andere Europese landen.
De uitvoerwaarde van andere vleessoorten bleef vrijwel gelijk aan 2023. De rundvleesprijzen lagen nog altijd op een hoog niveau, zij het lager dan de piek in 2022. De prijzen voor kalfsvlees stegen, vooral in het laatste kwartaal van 2024. Dit is grotendeels het gevolg van een beperkte aanvoer van levende kalveren uit het buitenland, waardoor het geslacht gewicht lager uitviel en de prijzen opliepen.