Koers

Toen ik nadacht over de nieuwe blog kwam ik al snel tot de conclusie dat het belangrijk is welke koers je gaat varen. Dit geldt voor uw bedrijf, maar ook voor het schrijven van een blog. Kies je een behouden, uitdagende of avontuurlijke koers, niet wetende of het de juiste is en of het je goed zal vergaan.


In de varkenshouderij is de afgelopen decennia veel veranderd. U heeft steeds voor uw bedrijf de koers bepaald. Keuzes waren en zijn er volop. De vraag is steeds weer: “Hoe bepaal ik nu welke koers ik wil of moet gaan varen?”.


Welke koers u wilt gaan varen wordt door veel verschillende zaken beïnvloed. Op vele moeilijke vragen moet u antwoord zien te vinden.
• Produceren we op de langere termijn voor een bulkmarkt of hebben concepten de toekomst?
• Zijn aantallen belangrijk om de kostprijs voldoende scherp te houden?
• Op welke manier stellen we onze concurrentie positie veilig?
• Welke eisen worden er gesteld, door de overheid en de consument?
• Welke stalsystemen zijn een hype en welke zijn realistisch en duurzaam?


Om een goed beeld te krijgen over welke koers het best bij uw bedrijf past, laat u zich wellicht informeren door deskundigen uit de markt. Soms onderbouwd met cijfers en soms op gevoel.


Januari was ik aanwezig bij een bijeenkomst over “ Het nieuwe veehouden”. Het nieuwe veehouden is opgezet voor veehouders uit de melkvee-, varkens- en pluimveehouderij die stappen voorwaarts willen zetten in verduurzaming van hun bedrijf en daarin voorop willen lopen. Ondernemers die niet op de rotonde blijven rijden, maar een afslag durven nemen.


Voorafgaand aan deze bijeenkomst keek een zestal varkenshouders samen met hun adviseurs en cursusbegeleiders naar innovatie, duurzaamheid en perspectief op hun bedrijf. Op de bijeenkomst waarvoor ik ook uitgenodigd was presenteerden ze hun toekomstplan aan elkaar en aan een aantal genodigden.


Wat mij de laatste maanden opvalt is dat er meer van dit soort initiatieven van de grond komt. Deze voorbeelden weten de interesse te wekken van de media en ook het ministerie van EL&I heeft er oog voor. In het Dagblad Tubantia van 5 maart stond een artikel: “Knorren in het groen, waar men spreekt over het varkenshof”. In het artikel wordt gesproken over minder intensief, minder ammoniakuitstoot, betere arbeidsomstandigheden, aandacht voor welzijn en passend in het landschap.


In de Barneveldse krant stond een artikel over het project “De Uitspanning” . Het project omvat stallen met twee bouwlagen, die plek bieden aan 1.000 zeugen en het bijhorende aantal vleesvarkens . De stal heeft gescheiden afvalstromen en er komt een vergister om elektriciteit te winnen. Ook wordt er gedacht aan een bezoekers- en educatiecentrum, de mogelijkheid voor een hotel met cafe restaurant en een vergadercentrum. De lokatie moet tevens aansluiten op de recreatieve routes die er zijn.


Ook het varkensstalconcept “De Sanastal” trok mijn aandacht . Het woord sana betekent in het latijn “gezond”. In dit concept zijn nieuwe technieken en innovaties gecombineerd met aandacht voor milieu, dierwelzijn, gezondheid en werkplezier en dit alles gecombineerd in een gestandaardiseerde vleesvarkensstal.


De juiste koers bepalen is niet eenvoudig , echter wij mogen als sector trots zijn op bovenstaande initiatieven die er aan kunnen bijdragen dat er op de lange termijn nog steeds een varkenshouderijsector in Nederland is die draagvlak heeft bij de consument.


Succes met het bepalen van uw koers. Blijf niet op de rotonde rijden, maar neem een afslag!
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer