Groepshuisvesting probleem in EU

Acht Europese lidstaten, waaronder Frankrijk en Spanje, voldoen op 1 januari 2013 waarschijnlijk niet aan de regels voor groepshuisvesting. Ze riskeren hiermee de status illegaal, met alle gevolgen van dien. Luxemburg, Zweden en het Verenigd Koninkrijk voldoen al aan de regels voor groepshuisvesting. Dertien andere lidstaten, waaronder Nederland, zeggen voor het eind van dit jaar te zijn omgeschakeld.

Dat bleek tijdens de Europese Landbouw- en Visserijraad. Lidstaten die de regelgeving niet op tijd rondkrijgen kunnen gerechtelijke procedures verwachten, omdat ze op illegale wijze vlees produceren. De EU waarschuwt voor herhaling van een situatie zoals bij de legbatterijen. Daar bleek dat na jaren van voorbereiding een groot aantal landen de deadline niet haalden. Tegen deze landen lopen nu gerechtelijke procedures.

Nederland
Eind 2011 was 50 procent van de Nederlandse varkenshouders omgeschakeld naar groepshuisvesting en 25 procent gedeeltelijk. Naar verwachting zal eind 2012 ongeveer 90 procent van de varkensbedrijven om zijn. De vertraging zit hem gedeeltelijk in het rondkrijgen van milieuvergunningen.

Handhaving per land
Hoe de lidstaten omgaan met varkenshouders die straks niet aan de nieuwe regelgeving voldoen verschilt per land. In Denemarken bijvoorbeeld krijgt de varkenshouder met de politie van doen. Het is nog onduidelijk wat er In Nederland met overtreders gaat gebeuren.

Stijgende prijzen
Voor wat de gevolgen zijn  van de illegale productie van vlees zijn verschillende scenario’s denkbaar. Zo ligt het voor de hand dat de varkensproductie in 2013 zal dalen. De prijs van 'legaal vlees' zal waarschijnlijk stijgen, terwijl de prijzen van illegaal geproduceerd vlees dalen. Een ander, wat minder voor de hand liggend, scenario is dat de productie van varkensvlees met een procent of tien daalt. Waardoor er schaarste aan varkensvlees ontstaat en de prioriteit van verwerkers en retailers niet meer bij de prijs, maar bij het bemachtigen van varkensvlees ligt. Het zou ook kunnen dat varkenshouders zich gaan specialiseren. Dat boeren uit Oost en Zuid Europa zich voornamelijk focussen op vleesvarkens en daarvoor biggen uit Noord en West Europa gebruiken.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
  • Woensdag
    23° / 12°
    50 %
Meer weer