Kampioenen


Gaat het dan eindelijk gebeuren? Het gevoel dat de varkenshouderij misschien wel aan de vooravond staat van een spectaculaire structuurverandering liet me niet meer los, sinds de eerste geruchten over inkoopspecificaties van supermarkten de ronde deden. Het is een beetje het gevoel dat je kunt hebben de avond voordat het Nederlands elftal de kampioenswedstrijd speelt. We zijn zo dichtbij, maar gaat het nu ook daadwerkelijk gebeuren? Zou die droom dan toch echt werkelijkheid worden??


Wat het Nederlands elftal betreft duurt het waarschijnlijk nog minimaal twee jaar voordat we dat gevoel weer hebben. Maar in de varkenshouderij zou het zomaar sneller kunnen gaan. Het CBL wil dat al het vlees dat vanaf 2020 in de Nederlandse supermarkten ligt dier- en milieuvriendelijker geproduceerd is. In elk geval moeten op dat gebied meer inspanningen verricht worden dan de wettelijke kaders voorschrijven. En de boer zou zijn inspanningen financieel beloond zien. Het jaar 2020 lijkt ver weg, maar om die doelstellingen te kunnen halen moeten er op korte termijn al forse stappen gezet worden.


In het voetbal speelt het team een belangrijke rol bij het realiseren van de droom. Er is een aanvoerder, een oude rot met ervaring, die de bindende factor is tussen team en bondscoach. Die laatste stippelt op basis van zijn kennis, ervaring en expertise de strategie uit. De individuele spelers hebben elk hun unieke specialiteit, maar moeten over hun schaduw heen kunnen springen en hun rol accepteren in belang van het team.


Als je dit vertaalt naar onze sector ziet het team er als volgt uit: de varkenshouders zijn de spelers, elk met hun eigen unieke specialiteit. De slachterij is aanvoerder, schakel tussen de spelers en de bondscoach: de retail. Zonder team heeft de bondscoach geen succes, zonder aanvoerder functioneert het team niet. En om tot succes te komen is vertrouwen in de kracht van het team onmisbaar. Al was het alleen maar om weerstand te kunnen bieden tegen de mening van al die miljoenen bondscoaches aan de zijlijn. Misschien wel de belangrijkste reden waarom de droom voor het Nederlands elftal al vrij snel voorbij lijkt.


Om kampioen te worden moet je keuzes maken. Ook dat is een feit. Wie stel je wel op, wie niet. En kun je daar achter blijven staan, ook op momenten dat het wat minder lijkt te gaan. Of ga je dan al snel met het vingertje wijzen. Misschien wordt dat voor de varkenshouderij nog wel de lastigste beslissing in dit hele proces. Niet iedereen kan produceren voor een veeleisende markt. Wie zet je op de bank, wie gaat überhaupt niet mee. Uiteindelijk is het de bondscoach die beslist. En daar heb je je als speler dan ook gewoon bij neer te leggen.


Janneke Janssens
hoofdredacteur Varkens


 


 


Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
  • Woensdag
    23° / 12°
    50 %
Meer weer