Zindelijk door beloning

Een varken gaat alleen op het toilet door hem te belonen en positief te benaderen, dat blijkt uit onderzoek van VIC Sterksel.  Met een varkenstoilet kan ammoniakemissie bij de bron worden aangepakt en het biedt ook mogelijkheden om mineralen maximaal te hergebruiken.  

Op VIC Sterksel is een speciaal varkenstoilet gebouwd dat rekening houdt met het natuurlijke zindelijke gedrag van varkens. De varkens moeten echter wel toilettraining krijgen. In Sterksel concentreert het onderzoek zich vooral op begrijpen van het mestgedrag van het varken binnen het natuurlijke gedrag van het dier.

Uit de eerste ervaringen is gebleken dat varkens alleen te trainen zijn door ze positief te benaderen. Een varken straffen bij ongewenst gedrag werkt niet. De onderzoekers hebben positief gedrag gestimuleerd door uit te gaan van de 13 verschillende basisbehoeften van een varken: rusten, verzadiging, excretie, zelfverzorging, exploratie, sociaal gedrag, thermoregulatie, veiligheid, gezondheid, beweging, seksueel gedrag, nestbouwgedrag en maternaal gedrag.

Op het varkenstoilet wordt ingespeeld op deze behoeften. Zo is het toilet groot genoeg om met meerdere dieren tegelijk te mesten. Wanneer varkens op het toilet mesten worden ze op een positieve manier beloond door veiligheid, zelfverzorging en eetgedrag om het gewenste gedrag te stimuleren en aan te leren.

http://youtu.be/ZwF6EfJhV64

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer