Varkensvlees is in 2011 goed voor 37 procent van de totale vleesconsumptie (109 miljoen ton). Daarmee is varkensvlees het populairst. Dat blijkt uit gegevens van het Wordwatch Institute. Wel is de productie van varkensvlees sinds 2010 met 0,8 procent gedaald.
Dat komt volgens het instituut onder andere door de droogte in de Verenigde Staten, China, Rusland en de Hoorn van Afrika. Ook uitbraken van dierziekten spelen een rol. In 2011 alleen al werd mond- en klauwzeer vastgesteld in Paraguay, de Afrikaanse varkenspest in Rusland en de klassieke varkenspest in Mexico. Verder zet de prijsstijging van veevoer de rendabiliteit van bedrijven onder druk. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw verwacht dat door de voerkosten de prijs van vlees in 2013 met 2,5 tot 3,5 procent zal stijgen.
Consumptie
Ook de consumptie van vlees toont een neerwaartse tendens: van 42,5 kilo per persoon in 2010 naar 42,3 kilo in 2011. Sinds 1995 is de vleesconsumptie per persoon gedaald met 15 procent. Er zijn duidelijke regionale verschillen. In ontwikkelingslanden is wordt ongeveer 32 kilo per persoon geconsumeerd en geïndustrialiseerde landen 78,9 kilo per persoon.