Crisis?

Nog minder dan een maand en we hebben de kortste dag van het jaar al weer achter ons. Voor we het weten staat 2013 te trappelen en wensen we elkaar goeds en gezondheid. Dan laten we 2012 achter ons dat de boeken ingaat als het jaar waarin de economie de hakken in het zand zette. Het tempo is eruit. Dus hebben we een economische crisis. Zegt men…

Wikipedia, de vrije encyclopedie op internet zegt –vrij vertaald- het volgende over een crisis: een crisis is een zware noodsituatie waarbij iets ernstig verstoord raakt. Het heeft vandaag de dag een negatieve lading. Toch was het oorspronkelijk een neutraal woord. Het komt uit het Grieks en betekent o.a. (onder)scheiden, beslissen, richten, oordelen. Het is een ‘moment van de waarheid’ voor een beslissing die grote invloed heeft op de toekomst.
Ik vind dat we Wikipedia moeten volgen. Als we er neutraal tegen aankijken, staan we er ineens ook heel anders voor in Nederland en Europa. De mindere periode is het moment van de waarheid. Het moment om een beslissing te nemen voor de toekomst. Niet door als een stel sombermannen elkaar te vertellen hoe slecht het is. Maar zelf verantwoordelijkheid nemen en op een andere manier zaken aanpakken.

Het begint met zelfvertrouwen: weten wie je bent, waarvoor je staat en wat je kunt. Dat geldt voor het individu, maar ook voor een groep. Varkenshouders vormen een groep. Ook al denken ze daar niet allemaal zo over. Maar de meesten weten wie ze samen zijn, waarvoor ze staan en dat ze samen bergen kunnen verzetten. We zien het ook. Er komt meer en meer beweging. Tegen de stroom en verdrukking in zijn er ontwikkelingen. Op basis van kracht, zelfvertrouwen en een rotsvaste “eigenwijsheid” het beoogde punt zien te bereiken.

En dat gaat hen lukken, want varkenshouders vinden oplossingen. En consumenten blijven vlees eten. Omdat ze het nodig hebben, niet zonder willen of omdat het ‘crisis’ is en een mooi stuk vlees ze daar doorheen helpt. Dat was, is en blijft. Ook in 2013.


 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    18° / 8°
    20 %
  • Dinsdag
    18° / 10°
    20 %
  • Woensdag
    18° / 8°
    10 %
Meer weer