Slachthuis

Op Twitter las ik de uitnodiging om het slachthuis in Sögel van Tönnies Weidemark te bezoeken, tag der offenen tür. De fabriek is niet ver van ons huis en uiteindelijk gaan onze varkens daar ook heen. De kinderen leek het ook wel spannend, wel vertelde ik dat er geen varken te zien zou zijn tijdens de open dag.

Na een half uurtje rijden parkeerden we de auto bij een verzamelplaats. Daar pikte een bus ons en de andere bezoekers op om ons naar de fabriek te brengen. Het was druk en iedereen wilde natuurlijk mee. Uiteindeljk kon de deur net dicht en was de bus voller dan een gemiddelde veewagen. Er was ook een zeer grote variatie in leeftijdscategorie en gewicht. We werden netjes afgeleverd bij de ingang.

De rondleiding begon bij de schone weg waar het verpakte vlees de fabriek verlaat. De muren waren betegeld met witte tegels en er hing een geur van chloor en ontsmettingsmiddel. Het deed mij meer denken aan een zwembad, dan aan een slachthuis. Alleen was het met een temperatuur van twee tot vier graden erg fris. ?Werknemers legden uit wat er allemaal gebeurde. ?Daarna kwamen we in een gekoelde ruimte waar de karkassen hingen voordat ze zouden worden uitgesneden. Hierna volgde de grote hal waar de karkassen verwerkt werden in stukken. Dit proces kronkelde als een slang door de ruimte en elke plek werd benut. Hierna volgende de ruimte waar de karkassen en de ingewanden werden gescheiden. Met korte filmpjes kon je zien wat er per plek gebeurde. Daarna volgde de wasstraat en uiteindelijk het begin van het slachtproces, het verdoven en doden van de varkens met daarvoor de stalruimtes waar de varkens worden opgevangen en onder de douche gaan.

Ik vroeg mij onderweg af wat voor mensen hier rondliepen. Waren dat medewerkers met familie? Mensen uit de buurt? Iedereen was geïnteresseerd in het proces van slachten en verwerken. De werknemers waren trots op hun werk, ik vond dat mooi om te zien. Ik kwam onderweg nog een collega varkenshouder tegen, die een uitnodiging had gekregen van zijn handelaar. Ook hij leverde varkens aan deze fabriek en kwam uit nieuwsgierigheid en belangstelling.

Buiten de fabriek was muziek, drinken en Bratwust te koop voor en klein prijsje. Voor de kinderen waren nog een paar activiteiten zoals schminken en bullenreiten.
Het was een zeer transparante open dag! Mooi schoon bedrijf, zeer compact en met troste werknemers. Zeker de moeite waard om eens te bezoeken!

Sabine Grobbink
Varkenshoudster

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    29° / 15°
    10 %
  • Maandag
    29° / 17°
    70 %
  • Dinsdag
    24° / 18°
    60 %
Meer weer