Nog steeds onduidelijkheid over oorzaak MKZ in Brandenburg
Het is nog steeds niet duidelijk hoe een waterbuffel in de Duitse deelstaat Brandenburg in januari besmet is geraakt met mond-en-klauwzeer (MKZ). Binnen twee weken wordt uitsluitsel verwacht op de vraag of het virus zich onder wilde dieren bevindt.
In overleg met het Friedrich Loeffler Instituut (FLI) worden alle boerderijen in het beschermingsgebied van 3 kilometer rond het getroffen bedrijf met waterbuffels nog twee keer onderzocht en die in het toezichtsgebied van 10 kilometer rond het bedrijf nog één keer, meldt het Duitse vakblad TopAgrar.
Dit onderzoek gaat verder dan de wettelijke eisen. De autoriteiten in de Duitse deelstaat Brandenburg willen elk risico uitsluiten. Tot nu toe zijn er geen aanwijzingen dat het MKZ-virus zich verder heeft verspreid.
Wilde dieren
Omdat de waterbuffels buiten werden gehouden, worden ook wilde dieren intensief onderzocht. Duidelijk moet worden of het MKZ-virus via wilde dieren is overgebracht of dat het op wilde dieren is overgedragen.
'We weten dat wilde dieren in het verleden geen epidemiologische rol hebben gespeeld bij uitbraken. We hopen dat dit nu ook het geval zal zijn. Bewijs hiervoor kunnen we pas leveren als dat is onderzocht', zegt Carola Sauter-Louis, hoofd van het Instituut voor Epidemiologie aan het FLI. De jacht en het bemonsteren zijn in de Duitse deelstaat Brandenburg goed georganiseerd.
Sauter-Louis verwacht in de loop van de week meer te horen over de screening onder wild. 'Omdat er tot nu toe geen verdere gevallen zijn ontdekt, gaan wij er uit epidemiologisch oogpunt op dit moment van uit dat er geen verdere verspreiding heeft plaatsgevonden, nadat de besmette dieren zijn geruimd. Het onderzoek zou binnen twee weken afgerond moeten zijn.'
Besmette producten
MKZ wordt net als Afrikaanse varkenspest niet alleen van dier op dier overgedragen, maar kan ook via mensen, uitwerpselen, mest of via besmette producten worden overgebracht. Onder andere voedsel zoals bijvoorbeeld worsten vormen een groot risico. Sauter-Lois: 'Wanneer verontreinigde producten zich niet meer in de directe omgeving bevinden, kan de oorzaak nauwelijks worden aangetoond.'
In relatie met het overdragen van Afrikaanse varkenspest en MKZ spreekt Sauter-Lois bij vrije-uitloopbedrijven over 'een zeker risico op dierziekten'. Ze noemt vrije uitloop 'een grote uitdaging voor de toekomst'. Dan gaat het over bioveiligheidsmaatregelen nemen, maar vooral ook over burgers voorlichten.
'De samenleving wil meer open bedrijven en scharrellandbouw, maar de burger is zich vaak onvoldoende bewust van de eigen rol als het gaat om ziekten overbrengen. De basisregel is dat alle boerderijen hoge hygiënenormen moeten hebben, ongeacht of het om vrije-uitloop- of staldieren gaat', zegt het hoofd van het Instituut voor Epidemiologie.