Alleen de kwaliteit telt

“Ik wil alleen biggen van goede kwaliteit.” Deze uitspraak van vleesvarkenshouders heb ik afgelopen tijd talloze keren gehoord. Het lijkt een opmerking die erg voor de hand ligt, maar het is in mijn ogen veel complexer. Er zijn veel zaken in beweging en veranderd in de varkenshouderij.

Het is dagelijkse praktijk om het antibioticumgebruik zo laag mogelijk te houden, omdat varkenshouders het aantal dierdagdoseringen onder bepaalde normen willen krijgen. Helemaal prima, maar de varkenshouderij moet het wel met steeds minder toevoegingen in het mengvoer doen. Voor diervoederfabrikanten is het als het ware aan de orde van de dag om toevoegmiddelen van de ingrediëntenlijst te moeten schrappen.

Hoe aan te pakken
Het maken van uitgekiende voeders vergt steeds meer vakmanschap van diervoederfabrikanten om zeugenhouders gezonde biggen te kunnen laten produceren. En dan ook nog rekening houdend met de verschillende bedrijfsomstandigheden. Daarom vind ik het logisch dat wij een gespecialiseerde biggenvoerfabriek in Andel in gebruik hebben genomen. Daar produceren wij dedicated biggenvoeders, helemaal toesneden voeders op het voortbrengen van kwaliteitsbiggen. Bovendien vindt er geen versleping van grondstoffen plaats van andere diercategorien en de voeders worden geschoond.
Het inzetten van specifieke grondstoffen en darm ondersteunende microcomponenten verhogen het rendement bij zowel zeugen- als vleesvarkenshouders. Het indosseren van bijvoorbeeld een theelepeltje van een micro-element, dit optimaal verdelen in een kilo voer en maximaal effectief te laten zijn vergen andere meng- en perstechnieken.

Zo zijn we in staat om biggenvoeders te produceren, die de gezondheid van biggen optimaal ondersteunt. Het gevolg is een betere groei, een lagere voederconversie en een lagere uitval bij de zeugenhouder. Deze gunstige gezondheidseffecten zijn een goed uitgangspunt voor de vleesvarkenshouders en het behalen van topresultaten in hun stallen.

Aan extra rendement via een betere kwaliteit moeten we samen keihard werken. Alleen zo kunnen we onze concurrentiepositie als Nederlandse varkenssector behouden..

Rudy van den Heuvel,
Verkoopleider Sector Varkens bij De Heus
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
  • Woensdag
    23° / 12°
    50 %
Meer weer