Leren van expertise bij drinkwaterbedrijf

 Varkenshouders hebben steeds meer aandacht voor de drinkwatervoorziening van hun dieren, constateert Jack Jacobs van waterleidingbedrijf Brabant water. Toch kunnen boeren volgens de drinkwaterexpert nog voordeel halen uit het goed kijken naar de werkwijze bij het produceren en distribueren van humaan drinkwater. 

Spuien
Vooral het zorgen voor een voldoende hoge stroomsnelheid van drinkwater in het leidingsysteem in de stallen is een cruciaal punt. "Drinkwater moet fris en schoon blijven. Elke dag is een minimale doorstroomsnelheid van 0,4 meter per seconde nodig om de aangroei van een biofilm in leidingen te beperken. Zorg daarom overal aan het eind van leidingen voor spuikranen, zeker in opfokafdelingen waar het warm is en nog weining drinkwater door de leidingen gaat."
Maar ook het controleren aan de nippel verdient volgens Jacobs veel meer aandacht. "Ik pleit voor een intensievere controle van veedrinkwater. Toon aan dat je drinkwater van hoge kwaliteit aan de varkens  verstrekt. Dit is een belangrijk onderdeel van het productieproces van voedsel."

De stal in
In een varkensstal wijst Jacobs op belangrijke onderdelen van een goed drinkwatersysteem en geeft tips over mogelijke verbeterpunten. 
Kijk en lees het beeldverslag: Praktische tips van drinkwaterexpert

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer