Verbeteren geurmodel nodig

I&M-staatssecretaris Wilma Mansveld erkent dat het vereenvoudigde geurmodel niet helemaal perfect is. Verbeteringen wil zij daarom wel doorvoeren. De hele geursystematiek hoeft volgens Mansveld absoluut niet op de schop.

Gemeenten gebruiken het model V-Stacks bij berekeningen van geuruitstoot bij verlening van milieuvergunningen van veehouderijen. Het onderzoek van de provincie Noord-Brabant naar twee specifieke gevallen, zegt in haar ogen helemaal niets over de algemene betrouwbaarheid van het geurmodel. “In specifieke situaties in combinatie met bepaalde parameters, zoals zeer kort bij grote stallen, worden verschillen aangetoond. Maar in de meeste gevallen voldoet het vereenvoudigde geurmodel goed.”

Toch zegt Mansveld toe het vereenvoudigde geurmodel binnen enkele maanden aan te passen. Tevens zal zij in de Wet Geurhinder en Veehouderij de modelversie wijzigen.

Voor bestaande veehouderijen heeft een mogelijke afwijking van de geurberekeningen geen juridische gevolgen voor hun vergunning een het aantal te houden dieren. Bij lopende en toekomstige vergunningsaanvragen kunnen de wijzigingen in het geurmodel wel consequenties hebben. Voor die specifieke gevallen wil Mansveld de consequenties in kaart brengen. 

Dit alles schrijft zij in haar antwoordbrief van 10 juni aan de Tweede Kamer. 

Lees ook: Berekening geurmodel ligt onder vuur.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
  • Woensdag
    23° / 12°
    50 %
Meer weer