Het dierenwelzijn komt in het geding bij hitte en diertransport. Directeur van de Dierenbescherming Frank Dales voorspelt niet veel goeds als de NVWA alleen steekproefsgewijs veetransporten controleert in periodes met tropische temperaturen. Hij roept op om af te zien van varkenstransport als door een gebied moet worden gereden met temperaturen van 30 graden of hoger. Nachtelijk transport kan dan wel een optie zijn, mits de temperatuur dan voldoende zakt.
Dales roept de NVWA op om bij het afgeven van een Gezondheidscertificaat voor lange afstandstransport daarop te toetsen. “Reik geen certificaat uit als de chauffeur van plan is om door een gebied met een hittegolf te rijden. Ook achteraf zou de NVWA veetransporten moeten checken of er al dan niet tijdens extreme hitte met levend vee is gereden. Achteraf een boete voor een overtreding opleggen moet tot de mogelijkheden behoren.”
Vee&Logistiek Nederland heeft een brief naar EZ-staatsecretaris Dijksma gestuurd met de maatregelen die de veetransportsector en slachterijen al nemen bij tropische temperaturen. Onder meer worden minder dieren op een vrachtwagen geladen, zijn transportvoertuigen voor de lange afstand uitgerust met ventilatoren en een drinkwatervoorziening en wordt maximaal gebruik gemaakt van nachtelijke uren en de vroege ochtend. Een algeheel transportverbod bij hitte is schadelijker voor het dierenwelzijn omdat stallen dan voller raken. Bij files in Nederland adviseert Vee&Logistiek Nederland chauffeurs om de politie te bellen om een transport met levend vee langs de file te loodsen.
Lees de brief van Vee&Logistiek Nederland.