Vorige week was ik voor het werk in Zweden. Ik was te gast bij een gesloten systeem van zeugen, vleesvarkens en een slachterij dat werkt met TN70 zeugen en de Norsvin Duroc als vader. Het was een opzet die we in onze termen multi site zouden noemen. Een structuur waar niets op aan te merken is, zij het voor ons ongewoon. De hoogdragenende zeugen gaan op reis naar bedrijven die alleen de lacterende zeugen huisvesten. Na het spenen kwamen de zeugen weer 'thuis' om weer gedekt te worden en tot 4 weken voor werpen te blijven. Kortom een hele dierbeweging van gespeende en dragende dieren.
De zeugen worden gehouden in vrije kraamhokken dwz. niet in boxen maar hebben een gelijk systeem als Pro Dromi. De Zweedse wet zegt: ten minste 35 dagen zoogdagen. En dat geeft grote en zware biggen bij het spenen. Op 30 kilo gaan de biggen naar de vleesvarkensstal.
Tijdens de rondgang viel mij op dat er wat betreft gezondheidszaken geen issues in Zweden waren. Wel is het me nog maar eens opnieuw heel duidelijk geworden dat het met gezonde dieren makkelijk werken is. Kosten voor medicijnen en de hoeveelheid verstrekte middelen waren bijna nihil aldus de varkenshouders.
Wat echter aan de andere kant opviel was dat op managementniveau nog veel zaken onderbelicht waren. Controle op gewicht en ontwikkeling kon namelijk stukken beter. Te veel te lichte zeugen bij werpen en dan moet u eens indenken dat deze lichte zeugen ook nog eens 35 dagen de biggen meer dan 12 biggen mogen zogen. En deze dieren krijgen alleen een sober lactovoer waarbij amper onderscheid was in hoeveelheid tussen tomen met 12 en 14 biggen. Er was ook geen opvolging van conditie door wegingen of metingen wat wij in Nederland gelukkig wel zien en bij u inmiddels ook gebeurt, hoop ik ... ?
Bij de vleesvarkenshouder werd ik aangenaam verrast door de mededeling dat na 104 dagen de stallen leeg waren. Aflevergewichten lagen rond de 120-125 kilo. Zwaarder leveren was niet aan de orde aldus de vertegenwoordiger van het slachterij. Liever lichter want er is momenteel tekort aan varkens in Zweden wat een prijsopdrijvend effect heeft.
Echter wat deze dieren wel doen is ontzettend goed eten. Dit brengt mij weer terug bij onze manier van adviseren naar jullie als ondernemers. Behoefte per dag moet ten alle tijden leidend zijn! Vervolgens dient de dagelijkse opname bekend te zijn om tot een passend voer te komen. O ja: als gezondheid geen issue is, is de voeropname zeker geen probleem!
De sterfte bij de vleesvarkens was laag namelijk 0,5%!! Ik rekende snel mee in mijn hoofd en kwam op stevige daggroeicijfers. Natuurlijk wilde ik weten hoe en wat gevoerd werd en tot mijn verbazing waren gehaltes aan energie zeker niet hoger dan in ons land! Varkens worden in Zweden bijna allemaal aan de trog gevoerd met brij met veel granen en enkele bijproducten. Echter het gebruik van vet en olie is minimaal dus hoge energiewaardenzijn niet altijd mogelijk.
Wat kun je hier als Nederlander van leren? Behoefte per dag moet ten alle tijden leidend zijn! Vervolgens dient de dagelijkse opname bekend te zijn om tot een passend voer te komen. En nogmaals: O ja: als gezondheid geen issue is, is de voeropname zeker geen probleem. Werken aan een betere gezondheid loont!
Chris Opschoor
Adviseur keten/voeding Topigs Norsvin