Teamwork basis voor topresultaten

"Teamwork ligt aan de basis voor het realiseren van topresultaten", stelt van Gert van den Broeck uit het Belgische Vorselaar. Hij houdt verspreid over vijf locaties 1.150 Deense fokzeugen en 8.000 vleesvarkens. Door het goede teamwork van personeel en adviseurs weet Gert de resultaten constant te verbeteren.

De vruchtbaarheid van zijn zeugen wordt door zijn bedrijfsleider Eddy van Herck geoptimaliseerd. Hij verstrekt een speciaal bronstvoer voor een optimale eisprong. Vervolgens worden de zeugen geïnsemineerd in de dekstal waarbij gebruik wordt gemaakt van een verplaatsbare beer (contact-o-max). Deze zit opgesloten in een box en wordt verplaatst via een afstandsbediening. Hierdoor kan de beer precies lang genoeg voor de guste zeugen staan. Dit zorgt voor een ideale bevruchting.

Om de juiste speenconditie te krijgen wordt de spekdikte bij de zeugen gemeten en gevolgd. Een te magere zeug in de kraamstal wordt eerder gespeend om beter te herstellen voor het insemineren. Door deze kraamzeug een week Regumate te geven en flink te voeren, krijgt ze een snel conditieherstel. Dit alles leidt tot perfecte vruchtbaarheidscijfers: vier procent herdekkingen en 17 levend geboren biggen per worp.

Om deze grote tomen in leven te houden is er veel werk in de kraamstal. Er is sinds kort een medewerker in dienst gekomen om de uitval van 17 procent omlaag te brengen. Vanden Broeck maakt daarbij gebruik van pleegzeugen, wisseltomen, melkcups en nursery. Tools die goed werken, maar wel veel kosten met zich meebrengen: hoge arbeids -en melkpoederkosten. Van den Broeck schat de melkpoederkosten op vijf euro per big.

Kaat Goris van Cargill – Provimi ondersteunt Van den Broeck met voedingsadviezen. Gert kan eventuele rantsoenwijzigingen dan direct doorvoeren in zijn eigen voerfabriek.

De gezondheid van de varkens is mede de verantwoordelijkheid van de dierenarts. Een maal per twee maanden is er teamoverleg waarbij ieder vanuit zijn eigen discipline adviseert om het resultaat te verbeteren. Dit alles leidt tot een resultaat van 34,6 gespeende biggen per zeug per jaar. De focus ligt nu op de kraamstal om de uitval nog verder te verlagen.

Bekijk op de beeldrepo bij bedrijf in beeld.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    20° / 12°
    60 %
Meer weer