Hogere groei betekent meer ventileren
Varkens die veel vreten en hard groeien produceren meer kooldioxide en ammoniak. Dat verschil heeft klimaatspecialist Frans Lemans gezien in twee identieke afdelingen met verschillende rassen vleesvarkens. Het was een van de voorbeelden van Lemans tijdens de Kennisbijeenkomst over het klimaat in varkensstallen die Agruniek Rijnvallei organiseerde in Maarsbergen.
Op het bedrijf dat Lemans als voorbeeld aanhaalde wordt automatisch de kooldioxide (CO2) en ammoniakuitstoot (NH3) gemeten. De vleesvarkens zitten in identieke afdelingen en krijgen hetzelfde voer. In de ene afdeling liggen varkens met een Duroc eindbeer als vader in de andere afdeling vleesvarkens met een andere eindbeer.
De Duroc-varkens hebben een duidelijk hogere groeisnelheid. En dat had ook gevolgen voor het klimaat. Bij de Duroc-varkens was de CO2-gehalte in de afdeling 3100 ppm (deeltjes per miljoen) en het ammoniakgehalte 43 ppm. In de andere afdeling waren de gehalten een stuk lager: 1800 ppm CO2 en 13 ppm NH3. Dit terwijl het de leeftijd van de varkens en de voersamenstelling vergelijkbaar waren. Wel was het voerverbruik bij de Duroc varkens hoger.
Dat hogere voerverbruik zorgde er kennelijk voor dat het CO2 gehalte bij de Duroc-varken net boven de grenswaarde van 3000 ppm uit kwam. Het ammoniakgehalte van 43 ppm was zelfs flink hoger dan de grenswaarde van 20 ppm.
Varkens die hard groeien hebben meer zuurstof nodig.
Klimaatinstelling aanpassen
Varkenshouders die overschakelen naar een andere eindbeer en waardoor de groei stijgt moeten volgens Lemans dan ook goed kijken of de instellingen van de klimaatcomputer nog wel kloppen. Lemans: 'Er zijn steeds meer bedrijven waar de groei 950 gram per dag is. Dat is toch heel wat anders dan 800 gram per dag. Bedenk dat hard groeiende varkens meer zuurstof nodig hebben. Je moet dus meer ventileren.'
CO2-meten
'Meten van het CO2-gehalte en op basis daarvan ventileren is een optie', stelde de klimaatspecialist. 'Wel moet je dan gebruik maken van een goede CO2-meter. Inmiddels zijn er enkele fabrikanten die een goede meter op de markt brengen. Die meters moeten dan wel minimaal een keer per jaar worden gekalibreerd om zeker te zijn dat de metingen kloppen.'