
Aantal niet-transportwaardige varkens bij slachterijen neemt af
Nederlandse slachterijen hebben steeds minder te maken met niet-transportwaardige varkens. Dat schrijft staatssecretaris Jean Rummenie van het ministerie van LVVN in reactie op een brief van Varkens in Nood.
De daling van niet-transportwaardige varkens bij slachterijen blijkt uit gegevens van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Volgens Rummenie spelen de aangescherpte richtlijnen van 2021 hierin een rol. Die geven meer duidelijkheid over wat wel en niet mag bij het vervoer van lichtgewonde of zieke dieren. De staatssecretaris noemt dat een positieve ontwikkeling. 'Veel ondernemers houden zich aan de regelgeving.'
Rummenie reageert hiermee op een verzoek van dierenwelzijnsorganisatie Varkens in Nood, die aandringt op strengere handhaving tegen het transport van zieke dieren. Volgens de politicus is het duidelijk dat het niet is toegestaan om dieren die niet transportwaardig zijn, toch aan te bieden voor vervoer. 'Het is dus de plicht en verantwoordelijkheid van de sector om alleen dieren te vervoeren die daarvoor geschikt zijn', schrijft hij.
Ketengerichte aanpak
Om het toezicht verder te verbeteren, onderzoekt de NVWA hoe een ketengerichte aanpak kan bijdragen aan effectievere handhaving. Zo wordt overwogen om bedrijven waar herhaaldelijk zieke of gewonde dieren worden aangetroffen, frequenter te controleren. Transporteurs die vier of meer ernstige overtredingen hebben begaan, vallen al onder een strenger toezichtbeleid.
Daarnaast kijkt Rummenie naar de mogelijkheid om het zogenoemde 'three-strikesprincipe' toe te passen binnen de sector. Bij deze aanpak zou een beroepsverbod voor meerdere jaren kunnen volgen als iemand drie keer in de fout gaat. Ook wordt gekeken naar de inzet van moderne toezichtmiddelen zoals camera's, sensoren en kunstmatige intelligentie (AI), om het toezicht op dierenwelzijn verder te verbeteren.
Bekijk meer over:
Lees ook
Meest gelezen
Blogs




Bedrijf in Beeld
Partners
Stelling
Nieuws van NieuweOogst.nl

