Varkens bij Mari Bertens groeien 1 kilo per dag
De beren en gelten bij Mari Bertens kunnen zich tot aan het afleveren onbeperkt tegoed doen aan smakelijk voer. Ze groeien als kool en de grens van 1 kilo per dag erbij is in 2019 gepasseerd. De vleesaanzet wordt ook steeds efficiënter. ‘Nu mag er weer wat spek bij.’
Normaal levert Mari Bertens elke week een vracht met 108 beren en gelten via zijn handelaar af aan Vion of Van Rooi Meat. Maar afgelopen weken is het een paar keer voorgekomen dat het per twee weken meer dan 200 varkens per levering waren. ‘Door coronaperikelen bij die slachterijen zijn leveringen een week doorgeschoven’, zegt de Brabantse varkenshouder. ‘Maar door de varkens extra goed te selecteren, verwacht ik soepel door deze periode heen te komen.’
Dat de druk op de hokbezetting in de vleesvarkensstal minder hoog is, is te danken aan het aantal productieve zeugen. Bertens houdt er iets minder dan het vergunde aantal, omdat hij niet tegen de bovengrens aan wil zitten. Daardoor kan hij met een stijgend aantal biggen per zeug per jaar toch alle varkens op zijn bedrijf slachtrijp maken.
Fokkerijverleden
Bertens doet ook aan eigen aanfok. Zijn vader was topfokker van NL-sterzeugen en ki-beren. Hij ging daar als 23-jarige zelfstandig mee verder. ‘Later werd ik subfokker en sinds 2015 ben ik vermeerderaar en vleesvarkenshouder. Daardoor ben ik nu nog steeds kien op de bedrijfshygiëne en de diergezondheid.’ Niets bedrijfsvreemds en niemand komt in contact met zijn dieren, behalve de dierenarts en incidenteel de voerspecialist.
Het bekwamen in het houden van vleesvarkens is Bertens goed gelukt. Hij heeft plezier in het steeds efficiënter produceren van varkensvlees. Aan een gemiddelde groei van boven de 900 gram per dag was hij al snel gewend. De afgelopen jaren heeft hij de lat steeds weer wat hoger gelegd. In 2019 is de grens van 1 kilo groei per dag zelfs met 1 gram overschreden.
‘Als je gezonde dieren hebt die onbeperkt goed voer op kunnen nemen, gaat dat bijna als vanzelf’, zegt Bertens. ‘En de technische resultaten blijven verbeteren. In het eerste kwartaal van dit jaar lag de groei alweer 50 gram per dag hoger.’
‘Ik wil nog zeker zes jaar doorgaan en de grens blijven verleggen’
Ad Kolen, specialist varkenshouderij regio Zuid bij ABZ Diervoeding: ‘Mari is een enthousiaste vakman die prima de hoofdlijn vasthoudt en oog heeft voor zijn varkens. Als er iets speelt, pikt hij de signalen tijdig op en wacht dan niet af.’
Onbeberkt voeren tot afleveren
Het lijkt vrij eenvoudig voor Bertens om die resultaten met de nakomelingen van een op vleesaanzet geselecteerde Duroc-eindbeer te behalen. Na opleg in de vleesvarkensstal krijgen de beren en gelten 50 kilo Dynamo Opti-startvoer. Daarna kunnen ze tot aan het afleveren onbeperkt vreten van het op hoge vleesaanzet gerichte Dynamo Subliem-eindvoer.
‘De varkens groeien als kool. Maar het blijft lastig om ze in het concept te leveren waarbij dieren worden gekort als ze minder dan 13 millimeter spek hebben. Omdat het slachtgewicht van mijn dieren is gestegen van 98,6 naar 102 kilo, lukt dat leveren binnen de conceptvoorwaarden wel steeds beter’, licht Bertens toe. ‘Het moest almaar magerder en daar heb ik mijn zeugen ook op geselecteerd. Nu voor varkens met meer spek beter wordt betaald, ben ik het fokbeleid aan het bijsturen.’
De varkens van Bertens groeien niet alleen steeds harder, ze zetten het voer ook steeds efficiënter om in vlees. De gemiddelde voeropname ligt momenteel op 2,45 kilo per varken per dag en de voerconversie is 2,33. Vorig jaar kwam de voerconversie uit op 2,35. Bertens: ‘Ik wil nog zeker zes jaar doorgaan en de grens blijven verleggen.’