%27Nieuwsgierige+buren%27
Blog
© Quinten den Hertog

'Nieuwsgierige buren'

'Hé, hoe gaat het daar?', klinkt het door de deuropening. Nieuwsgierig stapt onze buurman binnen. Hij hoort al maandenlang geboor en gezaag en is heel benieuwd waar we mee bezig zijn. 'Wat is er al een hoop gebeurd', zegt hij nadat hij even heeft rondgekeken.

Toen we begonnen met de verbouwing van ons huis, had ik niet verwacht dat de nieuwsgierigheid van de mensen om ons heen zo groot zou zijn. Elke keer dat iemand langsrijdt, stoppen ze om te kijken en soms komen ze even een praatje maken. 'Waar zijn jullie nu mee bezig? Mogen we even binnenkijken?', vragen ze. Opa staat zelfs regelmatig door het raam te gluren als we er niet zijn.

We herhalen hetzelfde gesprek soms wel tien keer, maar dat vinden we niet erg. We vinden het zelfs leuk, want die nieuwsgierigheid is bijzonder; het is een uitnodiging voor een gesprek, voor verbinding. Het geeft ons de kans om ons enthousiasme over ons nieuwe huis te delen, om te vertellen wat we van plan zijn en de buurt te leren kennen.

Terwijl ik stond te kijken naar ons huis, besefte ik ineens dat we hier als varkenssector van kunnen leren. Net zoals ons huis, is het varkensbedrijf vaak een plek die anderen niet zomaar kunnen betreden. Maar als we de deuren letterlijk of figuurlijk openzetten, als we laten zien wat we doen, creëren we ruimte voor nieuwsgierigheid en begrip.

Veel mensen buiten de sector hebben geen idee wat er op een varkensbedrijf gebeurt. Maar wanneer je ze uitnodigt om te kijken, hen de kans geeft om te zien hoe alles werkt, creëer je een band. Je vertelt je verhaal, je deelt je uitdagingen en successen. Je laat zien dat je met hart en ziel werkt aan een toekomstbestendig bedrijf. En natuurlijk is niet alles altijd perfect. Net als ons huis dat nog maar half af is, zijn er ook op de boerderij altijd dingen in ontwikkeling. Maar juist die eerlijkheid en openheid scheppen verbinding.

Tijdens de verbouwing van ons huis kwamen de mensen om ons heen niet alleen kijken, ze vroegen ook wat we nodig hadden, gaven advies of deelden hun eigen ervaringen. En zo werkt het ook met de nieuwsgierigheid naar een varkensbedrijf. Die nieuwsgierigheid is geen bedreiging, maar een kans. Een kans om je verhaal te delen, om te laten zien wat er gebeurt en om anderen erbij te betrekken. Het is een uitnodiging om te laten zien wat je doet om het dierenwelzijn te verbeteren, wat je doet om duurzamer te worden. Die nieuwsgierigheid kan zelfs bijdragen aan het vertrouwen en respect voor de sector.

En net zoals de nieuwsgierige buren die ons huis kwamen bewonderen, kunnen de mensen die geïnteresseerd zijn in je varkensbedrijf je grootste supporters worden. Ze begrijpen wat er achter de staldeuren gebeurt en waarderen het werk dat je verricht. Dus waarom zouden we de deuren gesloten houden?

Als we ons werk met trots delen, kunnen we de nieuwsgierigheid van anderen omarmen en er iets moois van maken. Want uiteindelijk gaat het niet alleen om de stenen van ons huis of de stallen op ons bedrijf, maar om de verhalen die we met anderen delen, de verbinding die we maken en de toekomst die we samen opbouwen. Een toekomst waarin we allemaal trots kunnen zijn.

Tip 1: je hoeft niet per se letterlijk de deuren van je bedrijf open te zetten. Ook via sociale media kun je met foto's of filmpjes anderen de kans geven om binnen te kijken.

Tip 2: wil je wel letterlijk de deuren van je bedrijf openzetten? Zaterdag 13 en zondag 14 september 2025 is het Weekend van het Varken. Ik zag dat ze nog bedrijven zoeken die hieraan mee willen doen.

Quinten den Hertog-van Ooijen
Varkens-freelancer en eigenaar van Buitengewoon Content

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    18° / 3°
    20 %
  • Maandag
    17° / 7°
    70 %
  • Dinsdag
    17° / 8°
    40 %
Meer weer