Zuurgraad waswater cruciaal voor werking biologische combiwasser
Een correcte zuurgraad van het waswater in biologische combiluchtwassers is essentieel voor een effectieve verwijdering van ammoniak uit stallucht. Is de zuurgraad niet optimaal, dan vermindert de werking van de luchtwasser of ontstaan zelfs ongewenste milieueffecten.
Dat blijkt uit het onderzoek 'Goed benutten biologische combiluchtwassers' van Wageningen Livestock Research. Vier bedrijven met dit type luchtwassers werden onderzocht om te achterhalen waarom de werking ervan soms instabiel of minder effectief is. In sommige gevallen werd stikstof uit ammoniak niet goed vastgelegd in de vorm van nitraat.
De studie laat zien dat de zuurgraad (pH) van het waswater bepalend is voor de oplosbaarheid van ammoniak. Bij waarden boven 7,5 is de oplosbaarheid van ammoniak laag en ontsnapt het gas naar de omgeving. Is de pH lager dan 6,5, dan wordt ammoniak wel goed opgenomen in het waswater, maar kan het in de luchtwasser deels worden omgezet naar schadelijke stikstofverbindingen zoals lachgas en stikstofoxiden.
Om dit probleem te ondervangen, adviseren de onderzoekers de software van luchtwassers aan te passen zodat de pH automatisch binnen een optimale bandbreedte wordt gehouden. Daarbij kan een doseringssysteem voor zuur en loog helpen om bij afwijkingen direct bij te sturen.
Geurreductie blijft ingewikkeld
Waar ammoniakreductie sterk afhankelijk is van de pH, blijkt het reduceren van geur een grotere uitdaging. Tot 90 procent van de geuruitstoot wordt veroorzaakt door zwavelhoudende verbindingen zoals waterstofsulfide, methylmercaptaan en in mindere mate dimethylsulfide. Deze stoffen lossen slecht op binnen het gewenste pH-bereik van 6,5 tot 7,5, wat betekent dat ze moeilijk uit de lucht te wassen zijn met huidige biologische combiwassers.
Volgens de onderzoekers zijn bronmaatregelen nodig om deze geurcomponenten te beperken. Denk hierbij aan het aanpassen van het rantsoen om het gehalte aan zwavel- en sulfaathoudende bestanddelen te verminderen. Ook een snellere afvoer van mest zou kunnen helpen, aangezien zwavelhoudende gassen tijdens de opslag ontstaan.
Bekijk meer over:
Lees ook
Meest gelezen
Blogs


